Ringo Dămureanu (AUR): Românii sunt atacați de persoane din conducerea Serbiei
Reacții xenofobe, extremiste şi antiromâneşti au apărut în spațiul public în Serbia. Deputatul AUR Ringo Dămureanu se arată îngrijorat de ultimele declarații și cere să se asigure copreşedinţia Comitetului interministerial mixt pe tema minorităţilor şi să fie trataţi nediscriminatoriu etnicii români din ţara vecină.
„Condamnăm dur extremismul antiromânesc din Republica Serbia, după ce persoane din conducerea Statului sârb încep să atace românii şi să incite la ură împotriva minorităţii lor etnice, contrar drepturilor fundamentale ale omului.România şi Serbia trebuie să condamne şi să respingă cu tărie ura şi extremismul, pentru ca acestea să nu devină un fenomen în Serbia. Etnicii români din Serbia nu au o ”voce oficială”, deoarece nu li se asigură un loc în Parlamentul de la Belgrad, aşa cum România face cu etnicii sârbi de aici„, a declarat deputatul AUR Ringo Dămureanu.
Statul sârb a înfiinţat însă două Consilii naţionale pentru minoritatea română de pe teritoriul său, pentru a introduce ideea unei ”minorităţi vlahe” şi a unei ”limbi vlahe”, în mod inacceptabil şi în totală contradicţie cu adevărul istoric şi lingvistic. Astfel, deputatul AUR Ringo DĂmureanu a făcut cunoscută situația unui român care locuiește în Serbia.
„Patriotul român Duşan Pârvulovici este închis în Serbia, după ce a condus Consiliul Minoritar Vlah şi a votat pentru recunoaşterea limbii române.Prin Comitetul interministerial mixt pe tema minorităţilor, fondat la Bruxelles, în 2012, Serbia şi România şi-au propus să elimine aceste disparităţi.Problema este că, în ultimii 7 ani, ţara vecină nu a mai asigurat copreşedinţia acestui Comitet, iar efectele începem să le vedem. Partidul Neamului Românesc din Serbia, legal şi reprezentativ, nu este recunoscut de preşedintele şi Guvernul Republicii Serbia ca partener de dialog.Invitaţia acestui partid către preşedintele României, Klaus Iohannis, de a vizita Valea Timocului, nu a fost onorată, iar de la ultima vizită similară au trecut 10 ani„, a punctat deputatul AUR.
30.000 de etnici români, recunoscuţi astfel, trăiesc în Banat, regiunea Voivodina. Alţi 300.000 de etnici de origine română, denumiţi local ”vlahi”, trăiesc pe Valea Timocului în aşteptarea recunoaşterii.