Ringo Dămureanu (AUR): Ministerul Educației oferă doar elevilor din clasa a VIII-a și a XII-a acces la Istoria Românității Balcanice
Istoria Românității Balcanice nu este reflectată în istoria care se predă astăzi în școlile din România. Acest fapt a produs indignarea deputatului AUR Ringo Dămureanu, care a solicitat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, date cu privire la predarea Istoriei Românității Balcanice, în cadrul disciplinei Istorie, în școli. În răspuns, ministrul Cîmpeanu susține că doar în clasa a VIII-a și a XII-a există conținut care reflectă Istoria Romanității Balcanice.
,,Istoria Romanității Balcanice este prezentă în programele de trunchi comun ale disciplinei Istorie, printr-o serie de conținuturi din programele pentru clasa a VIII-a și a XII-a. Astfel, în programa de final de gimnaziu informații despre românitatea sud-dunăreană sunt prezente în conținuturile: Romanitatea orientală și Poporul român – popor romanic. De asemenea, în clasa a XII-a, în cadrul programei de Istorie există conținutul Romanitatea românilor în viziunea istoricilor. Ca disciplină opțională, pentru clasa a IX-a, se predă Istoria românilor din sudul Dunării”, se arată în răspunsul Ministerului Educației.
Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu a oferit detalii cu privire la marcarea Zilei Românității Balcanice de către autorități, instituții publice, dar și societatea civilă, prin organizarea unor manifestări dedicate acestei sărbători.
Totodată, Ministerul Educației susține că face demersurile necesare pentru asigurarea accesului tuturor elevilor la o educație de calitate și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice, și religioase. În curriculum național școlar, atât la nivel gimnazial, cât și liceal, la disciplina Limba și Literatura Română, există conținuturi didactice care abordează originile și evoluția limbii române, inclusiv la nivel dialectal.
Românitatea balcanică este astăzi răspândită în principal în Bulgaria, Grecia, Albania și țările fostei Iugoslavii: Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru sau Croația. Toate cele 4 dialecte ale limbii române: dacoromân, aromân, meglenoromân și istroromân se regăsesc în ceea ce astăzi numim Românitate Balcanică, sau românitate Sud-Dunăreană.
Există 300.000 de „vlahi” din Valea Timocului, vorbitori ai dialectului dacoromân al limbii române, pentru care statul de domiciliu și Țara-Mamă nu fac niciun fel de eforturi în vederea recunoașterii și afirmării lor identitare. românii sunt o ramură a latinității răsăritene și se regăsesc în special în Grecia – Munții Pindului, Macedonia de Nord și Albania. Numărul lor este de peste 250.000, iar limba este asemănătoare limbii române.