Rezultatele structurilor MAI, de la debutul sezonului estival, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
Accidentele grave au scăzut cu 33,3%
Infracționalitatea sesizată a scăzut cu 22, 5%
În această perioadă, structurile MAI au acționat integrat, în baza Planului General de Măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și asigurarea climatului de ordine publică pe timpul sezonului estival – 2020, aprobat de Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.
Astfel, în prima jumătate a sezonului estival, au acționat în medie, zilnic, peste 25.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, piloți, polițiști locali cu peste 8.000 de mijloace tehnice și autospeciale.
Misiunile acestora au vizat atât respectarea regulilor pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2, cât și prevenirea faptelor antisociale, astfel încât cetățenii să se bucure în siguranță de concedii și timpul liber.
Dispozitivele de siguranță publică şi patrulare au fost adaptate astfel încât să se asigure o prezență activă, la vedere, în stradă, fiind desfășurate peste 2.500 de misiuni de ordine publică.
Numărul patrulelor a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut cu aproape 100%, fiind în medie 5.000 pe zi.
Angajații MAI au acționat în această perioadă și împreună cu reprezentanții altor instituții ANAF, ANSVSA, reprezentanți ai administrației publice locale, fiind realizate peste 7.800 de acțiuni comune, pentru respectarea legislației în domeniu.
Polițiștii, jandarmii și polițiștii de frontieră au intervenit, în perioada sezonului estival, la 224.791 de evenimente, fiind constatate peste 476.400 de contravenții, în valoare de peste 165 de milioane lei.
În ceea ce privește infracționalitatea sesizată, se înregistrează o scădere cu 22,5% a numărului de infracțiuni, față de anul 2020.
În perioada sezonului estival, angajații structurilor MAI au depistat 716 urmăriți național sau urmăriți internațional, iar 7.704 autori au fost prinși în flagrant.
Pe cele mai aglomerate drumuri naționale și autostrăzi, au fost prezenți, zilnic, peste 1.500 de polițiști rutieri, ale căror principale obiective au fost fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor rutiere grave, fiind reținute peste 30.000 de permise de conducere și aproximativ 11.000 de certificate de înmatriculare.
Acțiunile care au vizat creșterea siguranței rutiere au avut ca rezultat scăderea cu 33,31% a numărului de accidente rutiere grave.
Pentru supravegherea, monitorizarea și controlul frontierei de stat, în medie zilnică, în punctele de trecere a frontierei, au fost la datorie peste 1.100 de polițiști de frontieră, iar alți aproximativ 2.500 au acționat în cele 81 de sectoare de frontieră, fiind depistate peste 3.500 de persoane care încercau să intre ilegal în România.
În perioada menționată, polițiștii de frontieră au confiscate bunuri în valoare de cca. 11 milioane de lei.
La rândul lor, efectivele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au desfășurat aproximativ 63.000 de intervenții pentru acordarea de sprijin în cazul unor urgențe medicale sau al altor situații de risc pentru cetățeni, fiind salvate peste 1.800 de persoane.
Îndeplinirea obiectivelor Planului general de măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și asigurarea climatului de ordine publică pe timpul sezonului estival și situația operativă va fi monitorizată de către Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI.
Alte articole: