Răspunsul Guvernului la solicitarea deputatului Dorel Acatrinei (AUR) de a crește alocațiile pentru copii: Nu sunt bani
Deputatul Dorel Acatrinei (AUR) a cerut Guvernului să crească alocațiile pentru copii în vederea armonizării cu un coș minim de consum necesar creșterii unui copil. Această solicitare a fost motivată de faptul că prețurile alimentelor și utilităților au crescut, iar veniturile populației nu au fost ajustate pentru a ține pasul cu inflația.
Acatrinei a subliniat că alocația actuală de 256 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani nu este suficientă pentru a acoperi costurile creșterii copiilor, ceea ce contribuie la abandonul școlar. În acest context, deputatul AUR a propus majorarea alocației la 631 de lei și finanțarea acesteia prin reducerea drastică a pensiilor speciale și eliminarea finanțării partidelor parlamentare din bugetul de stat.
Răspunsul transmis de Guvern nu este deloc surprinzător – pentru a majora alocațiile pentru copii ar fi nevoie de un efort bugetar considerabil, în condițiile în care este vorba de 3,6 milioane de beneficiari. În prezent, statul alocă 13 miliarde de lei pentru plata acestor alocații. Potrivit sursei citate, din 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflației din anul precedent, în limitele bugetare disponibile pentru acest an.
Pentru susținerea financiară a familiilor, statul alocă, prin bugetul Ministerului Muncii următoarele măsuri de sprijin:
- Beneficiile pentru susținerea copilului şi a familiei care au în vedere nașterea, educaţia şi întreţinerea copiilor;
- Beneficiile de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale;
- Beneficiile de asistentă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială care se acordă pe perioade determinate de timp sau pentru situații punctuale de vulnerabilitate.
Potrivit sursei citate, mai sunt și alte măsuri, suportate din alte fonduri, precum: programul de acordare a stimulentului educațional (Legea nr.248/2075 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, republicata) şi concediul paternal şi indemnizaţia aferentă.
De asemenea, prin Ministerul Educației se acordă bursele școlare, sociale, de performanţă, bani de liceu, bursa profesională etc.,, iar din bugetele autorităților administrației publice locate se acordă stimulente educaționale – tichete de grădiniță, ajutoare comunitare destinate familiilor vulnerabile.