Raisa Enachi, întrebare pentru ministrul Muncii: De ce impozitați pensiile speciale, în loc să le eliminați?

În încercarea de a nu pierde banii din PNRR, coaliția PSD-PNL-UDMR a adoptat o serie de măsuri care sunt departe de a reforma sistemul de pensii. În fapt, este vorba despre câteva amendamente, cum ar fi impozitarea progresivă a pensiilor speciale, al căror impact asupra bugetului de stat va fi nesemnificativ.

În luna martie, Senatul a adoptat mai multe amendamente la proiectul de reformă a pensiilor speciale, pentru a ajunge la un consens cu Comisia Europeană, printre care se numără impozitarea progresivă, care va ajunge până la 15%, pentru pensiile fără contributivitate suportate din bugetul de stat care depășesc un anumit nivel, interdicție la cumulul mai multor pensii speciale și faptul că nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate.

Experții Băncii Mondiale atrag însă atenția că aceste măsuri nu vor avea efectul scontat. Asupra acestui fapt atrage atenția și deputata AUR Raisa Enachi într-o interpelare parlamentară adresată ministrului Muncii, Marius Budăi:

„Cum este posibil să acceptăm ca o categorie socială să aibă o pensie de peste 70.000 de lei, când știm că foarte mulți români sunt nevoiți să trăiască dintr-o pensie de doar 700 de lei? În condițiile date, impozitarea va fi 0% pentru pensiile de maximum 2000 de lei, 10% pentru cele până în 6790 de lei și 15% restul, de peste 6790 lei. Ați afirmat că, în România, se acordă 200.000 de pensii speciale, în momentul de față. Gândiți-vă despre ce sume colosale vorbim, dar și cum acestea ar putea aduce o schimbare, în bine, cetățenilor dacă ar fi folosite în complet alte scopuri, precum investițiile, capitol la care țara noastră este deficitară!”

Singura soluție este eliminarea pensiilor specială, precizează Raisa Enachi, care a reamintit că AUR a depus mai multe inițiative pe această temă, toate respinse de coaliția de guvernare. Deputata a solicitat ministrului Marius Budăi să transmită de ce s-a recurs la impozitarea acestor pensii și dacă România va primi a doua tranșă din PNRR ca urmare a acestei modificări.