Raisa Enachi (AUR) solicită publicarea contractului de privatizare a companiei Petrom. Românii au dreptul să cunoască toate detaliile

Compania Petrom a fost cumpărată de OMV în anul 2004, însă până la această oră detaliile privind această privatizare rămân necunoscute publicului. Petrom era una dintre companiile românești strategice – premierul de la acea vreme, Adrian Năstase, declara că „acela care conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”. Deputata Raisa Enachi consideră că românii au dreptul să cunoască toate aceste date financiare, ținând cont că privatizarea Petrom continuă să afecteze întreaga societate – cel mai bun exemplu fiind criza energetică din acest an. În acest sens, deputata AUR a transmis o solicitare către prim-ministrul Nicolae Ciucă, în care solicită un punct de vedere vizavi de această situație.

Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat la Palatul Victoria, în anul 2004, de șeful Oficiului Participanților Statului și Privatizării în Industrie și președintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer, punctează Raisa Enachi. În ciuda declarației făcute de Ruttenstorfer la câteva ore după semnarea contractului, în care susține că Petrom este o companie privată, care nu are nicio legătură cu politicul, puțini mai pot nega astăzi implicarea conducerii OMV în treburile politice. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a dovedit a fi un sprijin real pentru austrieci.

Compania a beneficiat în urma creșterii prețului la energie, subliniază deputata Raisa Enachi:

„valoarea veniturilor din vânzări consolidate s-a ridicat la 25,581 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 153% comparativ cu primul semestru din 2021, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate”.

Aceasta consideră că este inacceptabil ca în acest moment contractul de privatizare a companiei Petrom cu OMV să fie ținut secret. „Românii trebuie să cunoască aceste date financiare care i-au sărăcit în fiecare zi în care au plătit facturi la pompa de benzină și la gazele extrase din România și trimise în Austria.

Se cunoaște faptul că OMV s-a amestecat în politică în toți acești ani, iar din 2019, până în prezent, a impus la conducerea ministerului Energiei un ministru care se află în conflict de interese având în franciză mai multe benzinării de la această companie”, a mai completata deputata.