Raisa Enachi (AUR): Majorarea salariului minim la 3.000 de lei, o măsură ineficientă
Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 3.000 lei lunar, față de 2.550 lei cât era anul trecut. Deputata AUR Raisa Enachi a declarat că majorarea salariul minim este o nouă măsură ineficientă, care va avea un impact negativ asupra economiei. Aceasta susține că singura soluție reală este scăderea taxelor pe muncă.
Într-o declarație politică, Raisa Enachi a criticat dur coaliția de guvernare pentru măsurile propuse: deputata AUR a subliniat că salariile bugetarilor au crescut fără o acoperire reală și fără să țină cont de performanțele angajaților, spre deosebire de mediul privat, unde salariile pot crește în funcție de performanță și de situația financiară a companiei. Acum, PSD-PNL și UDMR au venit cu o nouă măsură populistă: majorarea salariului minim brut la 3000 de lei, care însă nu va avea efectul scontat.
„Această creștere impactează bugetul de cheltuieli al angajaților, care vor trebui să crească din nou prețul produsului, stare care, la rândul lui, alimentează spirala inflaționistă. Care va să zică, măsura arată bine la televizor dar efectul nu mai interesează pe nimeni. Oare nu ar fi trebuit ca actuala coaliție (PSD, PNL, UDMR) să mai scadă puțin taxele pe muncă și, astfel, să mai câștige și salariatul, fără a alimenta inflația și așa destul de ridicată?”, atrage atenția Raisa Enachi.
Ea subliniază că mai sunt numeroase aspecte ce ar trebui discutate în ceea ce privește bunăstarea angajaților din mediul privat, care nu au atâtea beneficii precum bugetarii:
„sporul de vechime la privat se acordă doar dacă există mențiuni în contractul individual sau colectiv de muncă, în timp ce la stat, este, de fapt, obligatoriu. Sporul pentru orele lucrate în weekend si în sărbătorile legale, se acordă în procent de 70% din salariul de bază, la stat, iar la privat se calculează de cele mai multe ori în cuantum de 2-3 lei, cam în bătaie de joc.
Pe lângă cele menționate până acum, în mediul privat, în special în agricultură și creșterea animalelor, mai avem și muncitorii zilieri și mai sunt încă companii care îi plătesc de luni și ani de zile, însemnând că se abuzează de textul legal, care permite munca cu caracter ocazional”, a punctat Raisa Enachi.