Raisa Enachi (AUR), întrebare pentru premierul Ciucă: De ce OMV este exceptat de la plata taxei de solidaritate?
OMV Petrom, companie care a înregistrat în 2022 cel mai mare profit obținut vreodată în România – 10,3 miliarde de lei, în creștere cu 260% față de anul anterior, este în continuare scutită de la plata taxei de solidaritate. Potrivit ZF, din profitul net de 10,3 miliarde de lei din 2022, Petrom vrea să împartă 2,3 mld. lei cu acţionarii sub formă de dividende.
Decizia Guvernului de a face excepție în cazul grupului OMV este greu de explicat, având în vedere că economia și cetățenii români ar putea beneficia indirect de banii colectați la bugetul de stat, atrage atenția deputata AUR Raisa Enachi.
Aceasta a solicitat premierului Nicolae Ciucă să transmită un punct de vedere în care să motiveze de ce OMV Petrom este exceptat de la plata taxei de solidaritate.
„Compania OMW Petrom a avut cel puțin două întâlniri cu dumneavoastră, domnule Nicolae Ciucă, în urma cărora taxa de solidaritate, pe care această companie trebuia să o plătească, și care ajungea la suma de 1 miliard de euro, a scăzut, subit, la aproximativ 300 milioane de euro. Chiar președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului amendamentul coaliției prin care era specificat că și OMV Petrom este printre companiile vizate, invocând pretextul unor dispoziții ce nu ar fi fost suficient de clare.
Guvernarea PSD-PNL-UDMR nu a dat explicații pentru acțiunile sale de a vota noile prevederi, în ciuda faptului că, inițial, erau de acord ca OMV Petrom să plătească suprataxa maximală, bani care ar fi putut fi utilizați în folosul românilor”, punctează Raisa Enachi în solicitarea transmisă premierului Ciucă.
Deputata AUR subliniază că OMV Petrom obține profit record din exploatarea resurselor României și, prin urmare, trebuie să se supună legilor în vigoare și să plătească taxa de solidaritate.