Raisa Enachi (AUR), interpelare către ministrul Educației cu privire la creșterea ratei de părăsire timpurie a școlii
Abandonul școlar este în continuare o problemă în țara noastră, ținând cont că în România rata de părăsire timpurie a școlii a crescut anul trecut de la 15,3% la 15,6%, după ce înregistrase pentru prima dată o scădere a acestui indicator în anul 2019. Cele mai mari rate de abandon școlar sunt observate în comunitățile rurale sărace, unde perturbarea procesului educațional în timpul pandemiei a cauzat cele mai profunde sincope în procesul educațional.
Deși statul român a cheltuit aproximativ 2 miliarde de lei pentru a reduce rata abandonului școlar timpuriu, nu a reușit să atingă ținta de 11,3%, așa cum era prevăzut în strategia Ministerului Educației. Ori părăsirea timpurie a școlii are implicații sociale și economice importante, aceasta fiind un factor major care contribuie la excluziunea socială ulterioară în viață. Tinerii care părăsesc prematur școala sunt mai predispuși riscului asociat șomajului sau al celui de a câștiga mai puțin odată ce găsesc un loc de muncă.
În acest context, deputata AUR Raisa Enachi i-a adresat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, o interpelare despre măsurile ce urmează a fi implementate pentru reducerea acestui fenomen. Astfel, se așteaptă răspuns la următoarele întrebări:
- Care este metodologia de evaluare instituțională pentru autorizarea, acreditarea și evaluarea periodică a unităților de învățământ?
- Cum pot fi sprijiniți cei care abandonează școala și formarea profesională în fața provocărilor semnificative de pe piața muncii, unde companiile pot fi mai puțin dispuse să-i angajeze din cauza lipsei studiilor?
- Când se vor acorda primele granturi către unitățile de învățământ din județul Vaslui?