Radu Grădinaru (AUR): Guvernanții trăiesc într-o lume paralelă cu realitatea – va urma o creștere a prețurilor, iar epopeea alimentelor ieftine a luat sfârșit
Activarea comisiilor de calamitate pe lângă direcţiile judeţene şi pe lângă primării, comunicarea între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi fermierii afectaţi de secetă, sprijin financiar solid, canale de irigații care să înlocuiască lipsa de precipitații – sunt doar câteva dintre măsurile propuse de deputatul AUR Radu Grădinaru pentru contracararea efectelor secetei care a lovit România. Oficialul trage un semnal de alarmă și susține că autoritățile nu se preocupă de problemele cu care se confruntă românii, provocate de creșterea prețurilor sau de secetă.
,,Pe lângă preţul la combustibili, la energie, la facturile la întreţinere, la alcool şi tutun, avem, iată, şi o creştere a preţurilor şi o nesiguranţă a prezenţei pe piaţa românească a alimentelor de prima necesitate în iarna care urmează. Însă guvernanţii ne spun în continuare să stăm liniştiţi, suntem pe drumul cel bun, vorbesc despre creştere economică şi despre rata extraordinară a absorbţiei fondurilor europene. Pare că toţi aceşti oameni care ne conduc trăiesc într-o altă lume, pierzând total contactul cu realitatea”, a declarat deputatul AUR Radu Grădinaru.
Oficialul susține că autoritățile sunt preocupate să ajute Ucraina să-şi vândă cerealele din stoc în detrimentul celor româneşti și nu acordă atenție nevoilor stringente ale românilor. În judeţul Botoşani, de exemplu, unele culturi agricole au fost compromise în proporţie de 80 până la 100%, aşa cum s-a întâmplat la Hlipiceni, unde ţăranii vorbesc deja despre spectrul foametei , într-un judeţ cu al doilea luciu de apă că mărime in ţară.
,,Conjunctura internaţională părea să ne ofere şansa să jucăm un rol şi mai important, cu atât mai mult cu cât ţările din vestul Europei fuseseră lovite de secetă încă din primăvara acestui an. Până la izbucnirea războiului din Ucraina, România era al doilea exportator de grâu din UE, după Franţa, şi principalul exportator de porumb”, a punctat Grădinaru.