Radu Grădinaru (AUR): Avem nevoie de o strategie pentru persoanele cu handicap. Acești români vulnerabili sunt uitați de societate și de autorități
Deputatul AUR Radu Grădinaru l-a interpelat pe actualul ministrul al Muncii, Marius Budăi, cu privire la situația celor 900.000 de persoane cu handicap din România, care alcătuiesc o categorie vulnerabilă – vorbim de sute de mii de români condamnați la suferință, sărăcie și izolare.
Pe această cale, deputatul AUR a solicitat Ministerului Muncii să demareze efectuarea unei analize la nivel național a necesităților persoanelor cu handicap, pentru a stabili noi măsuri conforme cu nevoile și neajunsurile fizice, cât și financiare, ale acestora.
În context, Radu Grădinaru a solicitat autorităților să prezinte o situație actualizată, care să ofere răspunsuri la următoarele întrebări:
- Există vreo statistică recentă, efectuată în mandatul dumneavoastră de ministru, care să studieze și să consemneze calitatea vieții pentru persoanele cu dizabilități din România și condițiile de trai ale acestora?
- Există o strategie care să garanteze facilitarea accesibilității persoanelor cu dizabilități pe piața muncii?
- Există un plan aplicabil pentru creșterea fondurilor acordate persoanelor cu dizabilități, în contextul în care România se află sub media europeană în privința procentului de cheltuieli adresat persoanelor vulnerabile?
- Deși dispun de o muncă în condiții grele, de ce suma lunară încasată de un asistent îngrijitor în România nu depășește salariul minim pe economie?
- Ce procent din fondurile Ministerului Sănătății și Solidarității Sociale s-au acordat, în anul 2022, modernizării instituțiilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilități și instruirii asistenților în îngrijirea acestora?
Persoanele cu handicap primesc sume modice
La nivel teoretic, statul român oferă sprijin persoanelor cu handicap, însă realitatea este dură: sumele pe care le primesc aceștia sunt derizorii pentru anul 2023, chiar și în condițiile în care autoritățile au anunțat că aceste ajutoare vor fi majorate.
Adultul cu handicap grav primește o indemnizație handicap 2023, indiferent de venituri, în cuantum de 419 lei pe lună. La acești bani se adaugă un buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 180 lei.
De asemenea, potrivit articolului 58, alineatul 3, din Legea 448/2006, adultul cu handicap grav primește pentru plata însoțitorului o indemnizație echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi. Indemnizația de însoțitor pentru persoanele cu handicap grav este in cuantum de 1.898 lei net (plata cu 02.2023) sau există posibilitatea angajării unui asistent personal pe salariul de 3.000 lei brut, respectiv 1.898 lei net.