Putin face o a doua gafă uriașă după invadarea Ucrainei și va fi devastatoare, spune șeful forțelor armate britanice
Vladimir Putin face o „a doua gafă catastrofală“ la aproape doi ani după ce a invadat Ucraina, a avertizat șeful forțelor armate britanice.
Amiralul Sir Tony Radakin l-a ironizat pe despotul de la Kremlin despre care unii au zis că este „un mare maestru al strategiei“, explicând că principalele tactici ale lui Putin au eșuat sau s-au întors împotriva sa – armata sa este întinsă și flota sa din Marea Neagră este decimată.
Dar cea mai mare greșeală a tiranului a fost că a împins economia Rusiei spre un colaps de tip sovietic.
„Dacă prima sa greșeală catastrofală a fost invadarea Ucrainei, acum își face a doua gafă catastrofală”, a declarat amiralul Radakin când a ținut prelegerea anuală a șefului Statului Major al Apărării la Londra.
„Economia rusă este deformată și mai mult. Aproape 40% din toate cheltuielile publice rusești sunt destinate armatei. Aceasta este mai mult decât suma totală pentru sănătate și educație. Și ultima dată când am văzut aceste niveluri a fost la sfârșitul Războiului Rece și prăbușirea Uniunii Sovietice. Acest lucru este dezastruos pentru Rusia și oamenii săi”, a spus șeful armatei britanice.
Amiralul Radakin a recunoscut că noua contraofensivă a Ucrainei a eliberat totuși mai puțin teren decât se spera și că apărarea rusă a fost mai puternică decât se aștepta.
El a spus că Ucraina luptă cu o „armată de cetățeni”, formată din bărbați de 30-40 de ani cu familii acasă. „Ucraina este precaută cu viețile lor. Și noi am fi la fel. Și acest lucru spune multe despre abordările contrastante ale liderilor ruși și ucraineni”, a spus amiralul britanic.
Șeful forțelor armate britanice a susținut părerea președintelui Zelenski că războiul nu a ajuns la un impas, spunând: „Nu am ajuns la un impas: Teritoriul nu este singura măsură a modului în care progresează acest război. Discuțiile despre impas sau despre avantajele pe care le are Rusia dacă se mulțumește cu un război lung sunt prea superficiale”.
El a adăugat că încercarea Rusiei de a transforma exporturile de energie în arme s-a întors împotriva sa atunci când Europa și-a redus dependența de gazul rusesc.
„Putin a încercat să perturbe livrările globale de alimente. Dar lumea a răspuns cu Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră”, a declarat amiralul Radakin.
„A încercat să constrângă Occidentul cu amenințări nucleare nesăbuite. Dar a stârnit o condamnare globală, inclusiv din partea Chinei, Indiei și Arabiei Saudite. Iar acum este căutat de Curtea Penală Internațională. A suferit șocul și umilința unei tentative de lovitură de stat. Crimeea nu mai este în siguranță. Flota Mării Negre s-a împrăștiat.
Trebuie să mențină 400 de mii de soldați în Ucraina pentru a păstra ceea ce a cicerit. Și nu poate ordona o mobilizare generală – cel puțin înainte de alegerile de anul viitor – de teama modului în care va reacționa propriul popor,” a explicat amiralul britanic.
El a spus că Rusia are „puțini prieteni adevărați în străinătate, Putin semănând din ce în ce mai mult cu un prizonier făcut de el însuși”.
Economia rusă, supraîncălzită
Dacă privești mai atent economia lui Putin în timpul războiului, devine clar că se supraîncălzește periculos, scrie The Economist. Inflația în sectorul serviciilor, care include totul, de la consultanță juridică până la mese la restaurant, este excepțional de mare. Costul unei nopți de cazare la Ritz-Carlton din Moscova, numit acum Carlton, după ce susținătorii săi occidentali s-au retras, a crescut la 550 de dolari, de la aproximativ 225 de dolari înainte de invazie. Acest lucru sugerează o origine locală a cauzei inflației.
Mulți economiști dau vina pe cheltuielile guvernamentale, care sunt în creștere pe măsură ce Putin încearcă să învingă Ucraina. În 2024, cheltuielile pentru apărare aproape se vor dubla, până la 6% din PIB – cel mai mare nivel de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Conștient de viitoarele alegeri, guvernul sporește și plățile sociale. Unele familii de soldați uciși în acțiune primesc plăți echivalente cu trei decenii de salariu mediu. Cifrele Ministerului de Finanțe din Rusia sugerează că stimulentele fiscale valorează în prezent aproximativ 5% din PIB, un impuls mai mare decât cel la care s-a recurs în n timpul pandemiei de covid-19.
Acest lucru, la rândul său, ridică rata de creștere a țării. Datele economice în timp real publicate de Goldman Sachs indică o creștere solidă. JPMorgan Chase a ridicat prognoza PIB pentru 2023, de la un declin de 1% la începutul anului, la 1,8% în iunie și, mai recent, la 3,3%. „Acum spunem cu încredere: va fi peste 3%”, s-a lăudat recent Putin. Previziunile privind un colaps economic rusesc – făcute aproape uniform de către economiștii și politicienii occidentali la începutul războiului din Ucraina – s-au dovedit extrem de greșite.
Problema este că economia rusă nu poate suporta o creștere atât de rapidă. De la începutul anului 2022, oferta sa s-a redus drastic. Mii de lucrători, adesea cu studii superioare, au fugit din țară. Investitorii străini au retras investiții directe în valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari, aproape jumătate din stocul de dinainte de război.
Cererea pe roșu se confruntă cu această ofertă redusă, ducând la prețuri mai mari la materii prime, capital și forță de muncă. Şomajul de mai puţin de 3% se află la cel mai scăzut nivel înregistrat, ceea ce îi încurajează pe lucrători să ceară salarii mult mai mari. Salariul nominal crește cu aproximativ 15% de la an la an. Companiile transmit apoi aceste costuri mai mari către clienți.
Ratele mai mari ale dobânzilor ar putea în cele din urmă să reducă această cerere, împiedicând inflația să crească mai mult. O revenire a prețului petrolului și controale suplimentare ale capitalului ar putea stimula rubla, reducând costul importurilor. Însa toate acestea funcționează împotriva unei forțe imobile: dorința lui Putin de a câștiga în Ucraina.
Drept urmare, războiul va dezechilibra inevitabil și mai mult economia. Ieri a izbucnit o criză locală pe piața de benzină , astăzi la ouă și mâine în altă parte, conchide meduza.io.