Putin a menționat România în ultimul său interviu. Ce spune despre rolul țării noastre în exportul cerealelor ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin susține că Rusia nu blochează exportul cerealelor din Ucraina și susține că țara are mai multe variante pentru a transporta marfa către occident, inclusiv prin România.

Putin a oferit un interviu pentru postul de propagandă Rossiya 1, în care a declarat că Rusia nu este responsabilă pentru criza alimentară globală și că exporturile de cereale ale Ucrainei reprezintă doar o mică parte din necesarul la nivel mondial.

Vladimir Putin: „Lumea produce aproximativ 800 de milioane de tone de cereale, grâu pe an. Acum ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Deci, 20 de milioane de tone din 800 de milioane de tone reprezintă 2,5%. Dar dacă pornim de la faptul că grâul reprezintă doar 20% din toate produsele alimentare din lume – și acesta este cazul, acestea nu sunt datele noastre, ci provin de la ONU – asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt doar 0,5%, practic nimic. Acesta este primul punct.

Al doilea. 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt potențiale exporturi. Astăzi, organismele oficiale americane mai spun că Ucraina ar putea exporta 6 milioane de tone de grâu. Potrivit ministerului nostru al Agriculturii, cifra nu este de 6, ci de aproape 5 milioane de tone, dar ok, să presupunem că este 6, plus că ar putea exporta 7 milioane de tone de porumb – aceasta este cifra ministerului nostru al agriculturii. Ne dăm seama că nu este mult.

În actualul an agricol 2021-2022, vom exporta 37 de milioane și, cred, vom mări aceste exporturi la 50 de milioane de tone în 2022-2023. Însă asta este o aproximare”.

Vladimir Putin a mai declarat că Rusia permite navelor să transporte cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră și Marea Azov și că acuzațiile oficialilor occidentali reprezintă „o cacealma”.

Vladimir Putin: „În ceea ce privește exportul cerealelor ucrainene, nu împiedicăm acest lucru. Există mai multe moduri de a exporta cereale.\

Primul. Poate fi exportat prin porturile controlate de Ucraina, în principal cele de la Marea Neagră – Odesa și porturile din apropiere. Noi nu am minat căile de navigare spre port – Ucraina a făcut asta.

Le-am spus deja tuturor colegilor noștri de multe ori – să demineze porturile și să lase să plece navele încărcate cu cereale. Le vom garanta trecerea pașnică către apele internaționale fără probleme. Nu sunt deloc probleme. Daţi-i drumul.

Ei trebuie să îndepărteze minele și să scoată navele scufundate intenționat în Marea Neagră pentru a îngreuna accesul în porturile din sudul Ucrainei. Suntem pregătiți să facem asta, nu vom folosi procesul de deminare pentru a iniția un atac dinspre mare. Am spus deja asta. Acesta este primul punct.

Al doilea punct. Mai există o oportunitate: porturile de la Marea Azov – Berdiansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru și suntem gata să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi, inclusiv pentru cereale ucrainene exportate. Dați-i drumu, va rog.

Lucrăm deja la procesul de deminare. Terminăm această lucrare – la un moment dat, trupele ucrainene au pus trei straturi de mine. Acest proces se apropie de final. Vom crea logistica necesară. Aceasta nu este o problemă, vom face asta. Acesta este al doilea punct.

Al treilea. Este posibil să fie transportate cereale din Ucraina pe Dunăre și prin România.

Al patrulea. Este posibil și prin Ungaria.

Și în al cincilea rând, este posibil să faceți asta (exportarea cerealelor) și prin Polonia. Da, sunt unele probleme tehnice, pentru că șinele au ecartament diferit și boghiurile roților trebuie schimbate. Dar asta durează doar câteva ore, asta este tot.

În cele din urmă, cel mai simplu mod este să transportați cereale prin Belarus. Acesta este cel mai simplu și cel mai ieftin mod, deoarece de acolo poate fi expediat instantaneu în porturile baltice și mai departe în orice loc din lume.

Dar ar trebui să ridice sancțiunile din Belarus. Aceasta nu este însă problema noastră. În orice caz, președintele Belarusului Alexandr Lukașenko spune așa: dacă cineva dorește să rezolve problema exportului de cereale ucrainene, dacă această problemă există, vă rugăm să folosiți cea mai simplă cale – prin Belarus. Nimeni nu îi va opri.

Deci problema exportului cerealelor din Ucraina nu există în realitate.”