Proteste violente anticovid în sudul Chinei. Locuitori din Guangzhou ies din carantină, se ciocnesc cu poliţia şi răstoarnă o maşinile
O mulţime de locuitori din oraşul chinez Guangzhou (sud) au ieşit din carantina obligatorie anticovid şi s-au ciocnit cu poliţia, furioşi din cauza acestei carantine impuse împotriva covid-19, au răsturnat o maşină de poliţie şi au distrus bariere anticovid, iar forţe antirevoltă au fost desfăşurate în zină, relatează BBC News.
Aceste violenţe au loc în timpul celui mai grav val al pandemiei la Guangzhou de la izbucnirea epidemiei, la sfârşitul lui 2019. Ele vizează politica anticovid a ”toleranţei zero” a Beijingului, care afectează puternic economia chineză. Aceste tensiuni au loc în cartierul Haizhu, plasat în carantină.
În zonă locuiesc numeroşi muncitori nomazi săraci, care se plâng că nu sunt plătiţi dacă nu se întorc la muncă, de penurii de alimente şi de scumpiri antrenate de restricţiile anticovid.
Ei s-au certat cu însărcinaţii cu prevenţia împotriva covid-19, îmbrăcaţi în alb, iar furia a explodat în noaptea de luni spre marţi şi au ieşit în masă pe străzile din Guangzhou, in semn de protest.
Zvonuri nefondate au jucat un rol în acest lucru, potrivit cărora companii însărcinate cu testarea falsifică rezultatele testelor PCR, pe care le-ar creşte pentru a câştiga mai mulţi bani.
Zvonuri cu privire la covid-19 circulă şi în nordul Chinei. Oficiali din provincia Hebei au anunţat că oraşul Shijiazhuang urmează să oprească testarea în masă, însă acest anunţ a condus la speculaţii potrivit cărora populaţia oraşului ar urma să fie folosită pe post de cobai pentru a se observa ce se întâmplă dacă virusul SARS-CoV-2 este lăsat să se răspândească în mod necontrolat.
Discuţii despre aceste lucruri s-au multiplicat pe platforme de socializare, cu hashtagul #ShijiazhuangCovidprevenţie. Numeroşi locuitori au făcut stocuri de medicamente chinezeşti care ar ajuta în lupta cu infectarea cu covid-19, iar stocurile ar fi fost epuizate.
Un zvon asemănător a condus la ieşirea în masă din carantină a muncitorilor de la complexul Foxconn, în oraşul Zhengzhou (centru), în urmă cu două săptămâni, care a afectat vânzările de iPhone ale Apple în lume.
Executivele locale din întreaga Chină depun eforturi să menţină politica ”zero-covid” fără să distrugă economiile locale. Ultiemle date oficiale cu privire la producţia industrială şi vânzările relevă impactul zdrobitor al pandemiei şi al politicii guvernamentale anti-covid. Nicio provincie chineză nu a raportat ”zero” cazuri în ulimele zile.
Aproximativ 20 de milioane de locuitori ai megalopolisului Chongqing (vest) au fost plasaţi într-un tip de carantină denumit ironic de către aceştia ”management static voluntar”, în care oficialii nu au anunţat în mod oficial o carantină, însă le-au cerut să stea acasă.
Potrivit unor glume în mediul online, Executivul din Chongqing nu a vrut să anunţe o carantină în masă în ziua în care s-au relaxat măsuri anticovid în întreaga Chină. Pandemia controlează viaţa chinezilor, iar cea mai mică schimbare poate conduce la consternare şi panică.
La începutul acestei săptămâni, oficiali din cartierul Chaoyang al beijingului au decis să închidă cabine de testare de pe străzi şi să le mute în complexe de locuinţe. Numărul acestor cabine a scăzut puternic, în pofida faptului că intrarea la birouri se face pe baza unui rezultat al unui test anticovid, fără care nu se poate intra.
Cozi uriaşe s-au format la cabinele rămase deschise. Politica ”zero-covid” a Beijingului se confruntă cu dificultăţi din Tibet, unde muncitori blocaţi au manifestat pentru a păsi Lhasa, şi până în Xinjiang, o regiune plasată în întregime în carantină.
O serie de schimbări anunţate săptămâna trecută în vederea unei relaxări uşoare a restricţiilor anticovid au fost interpretate drept un indiciu al faptului că sunt posibile relaxări suplimentare ulterior. Guvernul chinez se gândeşte la astfel de măsuri, însă ele ar putea să nu fie puse în aplicare prea curând.