Produse de panificație infestate cu insecte. Inspectorii ANPC au descoperit sute de alte nereguli
ANPC a desfășurat o serie de controale la nivel de tară. Echipele de control au dat amenzi de aproximativ 2,6 milioane lei celor care produceau și comercializau pâine şi produse de panificaţie.
Produse de panificație infestate cu insecte
ANPC a dispus unele măsuri drastice în urma controalelor în sectorul de panificiație. Mai exact, au fost date 560 amenzi contravenţionale în valoare de 2,6 milioane lei şi 297 avertismente.
Inspectorii ANPC au mai dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 12 tone de pâine şi produse de panificaţie în valoare de peste 80.000 lei. De asemenea, au dispus „oprirea temporară de la comercializare a 2,7 tone de pâine şi produse de panificaţie până la remedirea deficienţelor de etichetare”, se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte pâinea şi produsele de panificaţie, au fost controlaţi 745 operatori economici, 644 dintre aceştia nu au nerespectat prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor. Totodată, au fost verificate circa 40 tone de pâine şi produse de panificaţie.
Alte măsuri luate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
Inspectorii ANPC au constatat probleme și la etichetare. Mai exact, nu erau oferite consumatorilor „informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit”.
De exemplu, inspectorii au observat că lipea informații referitoare la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, aditivii alimentari utilizaţi, valorile nutriţionale şi nerespectarea afişării denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produselor livrate şi a preţului de vânzare cu amănuntul al acesteia, exprimat în lei/kg şi lei/bucată.
Pe lista cu abateri se mai află:
- comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare,
- lipsa afişării componentelor cu efecte alergene la locul de comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, în vrac sau sub formă ambalată, comercializarea produselor infestate cu insecte,
- lipsa inscripţionării cantităţii nete şi a listei ingredientelor sau înscrierea eronată a acesteia,
- lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare şi folosirea unor produse şi proceduri nesigure în cadrul serviciilor prestate
- comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare,
De asemenea, reprezentanții ANPC au mai precizat că în ceea ce priveşte produsele de morărit, au fost controlaţi 184 operatori economici la 112 dintre aceştia înregistrându-se nereguli, şi au fost verificate circa 32 tone produse de morărit.