Problemele studiilor despre Covid-19 și de ce prea multe studii aduc mai multă confuzie decât lămuriri
Două dintre cele mai prestigioase reviste științifice au retras recent studii despre Covid-19, iar situația arată cât de complicat este să păstrezi un echilibru între nevoia de a publica rapid studii care să fie utile medicilor și obligativitatea de a păstra un nivel ridicat al calității. Este o perioadă excepțională și pentru studiile științifice: apar extrem de multe cu Covid-19, nu pot fi evaluate corespunzător și în unele țări ies la iveală minusurile unui sistem care încurajează cercetătorii să publice cât mai mult.
La început de iunie au fost retrase la scurt timp de la publicare două studii legate de Covid-19 în publicații respectate: New England Journal of Medicine (N.E.J.M) și The Lancet. Motivul? Alți cercetători au observat că studiile au probleme, mai ales că sursa datelor era suspectă. Practic, cum explică New York Times într-o analiză interesantă, publicațiile științifice au ajuns un fel de victime ale pandemiei și situația scoate la iveală probleme deloc noi în procesul de evaluare a lucrărilor științifice.
Multe se leagă de termenul ”peer review”, o componentă esențială a mecanismului publicării unor lucrări științifice. Peer review, recenzarea colegială sau evaluarea „inter pares, se referă la evaluarea unor lucrări științifice înainte de publicare de către alte persoane care lucrează în același domeniu.
» Citește tot articolul pe www.hotnews.ro