Primele țări care au intrat în 2021. Locurile pline de viață au devenit orașe-fantomă
Australia și Noua Zeelandă sunt primele țări din lume care au intrat deja în noul an. Dacă în anii trecuți zeci de mii de turiști alegeau să petreacă noaptea dintre ani în cele două țări și să se bucure de unele dintre cele mai spectaculoase focuri de artificii din lume, anul acesta pandemia provocată de noul coronavirus a schimbat radical lucrurile.
CITEȘTE ȘI: Sute de doze din vaccinul anti-Covid Moderna, distruse după ce un angajat le-a scos intenționat din frigider
În noaptea de Revelion, Sydney, un loc plin de viață, a devenit un oraş-fantomă, anul nou fiind întâmpinat cu un spectacol de artificii restrâns, care a putut fi urmărit la televizor, informează DPA.
Focul de artificii a fost mai puțin spectaculos decât în anii precedenți, limitat la Sydney Harbour Bridge, şi a durat doar şapte minute, fiind difuzat la televiziune pentru a putea fi urmărit de oameni de pe tot globul.
Intrarea pe țărm a fost blocată de garduri de sârmă, iar poliţia a oprit pe oricine a încercat să se îndrepte către punctele de observaţie, unde în mod normal până la un milion de persoane se înghesuiau să urmărească celebrul foc de artificii de deasupra portului.
Australieni, lăudați pentru că au făcut faţă pandemiei mai bine decât aproape orice alt stat din lume
Cei care încearcă să încalce restricţiile de intrare în portul din Sydney pentru a urmări focul de artificii de la miezul nopţii riscă o amendă de aproximativ 800 de dolari, în contextul în care autorităţile încearcă să ţină sub control epidemia de COVID-19 din oraş.
Prim-ministrul Scott Morrison a transmis un mesaj în care îi laudă pe australieni pentru că au făcut faţă pandemiei mai bine decât aproape orice alt stat din lume.
„A fost cea mai mare provocare pe care australienii au înfruntat-o de la al Doilea Război Mondial şi am demonstrat din nou că suntem o naţiune de învingători’”, a spus Morrison într-un mesaj video.
În prezent, Australia are 215 cazuri active de coronavirus, după ce pe 31 decembrie au fost înregistrate 25 de cazuri noi. Un număr de 23 de persoane sunt spitalizate. În 2020, în Australia, s-au înregistrat 909 decese asociate coronavirusului.
În Noua Zeelnadă, artificiile au fost lansate de pe Sky Tower din Auckland, cea mai înaltă clădire din emisfera sudică.