Primarul PNL din Moieciu, condamnat la închisoare cu executare, în primă instanță
Primarul comunei Moieciu, Mircea Ioniță Manea, a fost condamnat la închisoare cu executare, în primă instanță, de Judecătoria Zărnești, într-un proces care a durat patru ani.
Alături de primar, au mai fost judecați în dosar un pădurar și reprezentantul unui gater, pentru infracțiuni la regimul silvic.
Iată soluția pronunțată de instanță. Precizăm că sentința nu este definitivă, putând fi contestată.
„În baza 109 al. 1 lit. d din Legea nr. 46/2008, condamnă pe inculpatul MANEA MIRCEA IONIŢĂ la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini. În baza art. 47 din Codul penal, raportat la art. 297 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 şi art. 35 alin. 1 din Codul penal, condamnă pe inculpatul MANEA MIRCEA IONIŢĂ la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (3 acte materiale).
În baza art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) şi art. 68 alin. 1 lit. c) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a) şi b) Cod penal, pe durata executării pedepsei principale.
În baza art. 38 din Codul penal, constată că faptele sunt concurente şi, în baza art. 39 alin. 1 lit. b) din Codul penal contopeşte pedepsele stabilite, aplicând pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, căreia îi va adăuga opt luni, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare.
În baza art. 45 alin. 1 Cod penal raportat la art. art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) şi art. 68 alin. 1 lit. c) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 45 alin. 1 şi 5 Cod penal raportat la art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal va interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a) şi b) Cod penal pe durata executării pedepsei principale.
În baza 109 al. 1 lit. d din Legea nr. 46/2008, condamnă pe inculpatul SAVA OCTAVIAN EDUARD la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini. În baza art. 66 alin. 1 lit. g) şi art. 68 alin. 1 lit. c) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a desfăşura activitatea de administrator de societate comercială ce are ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. g) Cod penal, pe durata executării pedepsei principale.
În baza art. 297 al. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 396 alin. 10 din Codul de procedură penală, şi art. 35 alin. 1 din Codul penal, condamnă pe inculpatul TERCIU IOAN la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În baza art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) şi g) şi art. 68 alin. 1 lit. b) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru a săvârşi infracţiunea, anume aceea de pădurar, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
În baza art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a) b) şi g) Cod penal, pe durata executării pedepsei principale, numai în cazul revocării suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. În baza art. 91 şi 92 din Codul penal, suspendă executarea pedepsei pentru un termen de supraveghere de 3 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
În baza art. 93 alin. (1) din Codul penal obligă pe inculpat ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Braşov, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin (2) lit. b) din Codul penal, impune inculpatului obligaţia de a frecventa programul de reintegrare socială „Stop ! Gândeşte-te şi schimbă !”, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) din Codul penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Bran, sau Primăriei Oraşului Zărneşti, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.
În baza art. 583 din Codul de procedură penală şi art. 96 din Codul penal, atrage atenţia inculpatului asupra revocării suspendării executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare, în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse sau stabilite de lege. Ia act că persoanele vătămate RPLOS BUCEGI PIATRA CRAIULUI RA, Dumitru Cornel, Gârbacea Gheorghe, Bangălă Mihai, Jinga Ioan, Andrei Ioan Marius, Puşcaru Leonte Dorel, Surdu Viorel, Brătescu Gheorghe, Cotinghiu Gheorghe, Cioclu Valeriu nu s-au constituit părţi civile în cauză.
În baza art. 112 alin. 1 lit. e) din Codul penal, respinge cererea procurorului, de confiscare specială a sumei de 16 0008 lei, de la inculpaţii Manea Mircea Ioniţa şi Sava Octavian Eduard. În baza art. 274 alin. 1 din Codul de procedură penală, obligă pe fiecare dintre inculpaţi la plata sumei de 1300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată prin mijlocirea grefei instanţei”.