Primarii migratori, ademeniți cu bani de la guvern sau de la Consiliul Județean. Ciolacu: „Trebuie să ne asumăm”
Ademeniți cu bani de la guvern sau de la consiliul județean, zeci de primari din toată țara lasă deoparte principiile și își schimbă carnetul de partid.
Numai în sudul țării, în Olt și Vâlcea, social-democrații au racolat 21 de primari, majoritatea liberali. Dar și liberalii se laudă cu achiziții noi.
În sudul țării, în județele Olt și Vâlcea, liberalii spun că doar primarul orașului Scornicești ar putea să mai rămână la ei în partid până la alegerile locale. Oficial, 16 primari PNL, 4 de la partidul ecologist și unul de la partidul lui Victor Ponta au trecut până acum la social-democrați.
Constantin Rădulescu, președinte CJ Vâlcea: „Acesta nu este numărul total al primarilor liberali care vin alături de mine și de PSD. În zilele următoare vor veni alți colegi să se alăture”
Marius Oprescu, președinte Consiliul Județean Olt: „Nu a fost o treabă de convingere, nu am încercat să-i ademenim cu nimic, ei și-au exprimat intenția de a veni către noi”
Liberalii se confruntă chiar în aceste zile cu un scandal în partid pe tema migrării. Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, se gândește să treacă la partidul lui Ludovic Orban, după ce colegii i-au cerut să nu mai candideze pentru un mandat în favoarea candidatului PSD.
Alin Nica, președinte Consiliul Județean Timiș: „Din punct de vedere politic, proiectul de dreapta trebuie să continue în Timiș”
În județul Alba, șase primari au schimbat barca.
USR a avut în 2020 41 de primari, iar între timp au pierdut 19, cei mai mulți alegând să treacă la PNL. Partidul lui George Simion a câștigat în ultimele luni 12 aleși, cei mai mulți veniți de la PMP, ALDE sau PRO România.
George Simion, președinte AUR: „În teritoriu, merg primarii de la PNL la PSD și invers, în funcție de interese, de cine e la guvernare”
Aflați acum la putere, social-democrații combat traseismul politic doar declarativ.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Întotdeauna, înainte de alegeri am avut astfel de lucruri. Trebuie să ne asumăm înainte de alegeri din ce partid facem parte și să oprim această migrație, care nu-i sănătoasă pentru niciuna dintre părți”.
Septimius Pârv, specialist în buna guvernare Expertforum: „Am văzut filiale întregi, vom avea o cifră exactă când se vor finaliza candidaturile pentru locale”
Prevederea prin care primarii pot trece de la un partid la altul fără să își piardă mandatele se regăsește în ordonanța privind comasarea alegerilor. În perioada 9 aprilie – 9 iunie, primarii ar urma să aibă 60 de zile la dispoziţie pentru a schimba partidele fără să îşi piardă mandatele, de aceea specialiștii cred că atunci vor pleca sute de primari de la un partid la altul.