Prețul untului a explodat, în creștere cu 83% față de anul trecut. Împărțirea producției de lapte la nivel global și cauzele exploziei prețurilor

Scumpirea produselor lactate în Europa e cauzată în mare parte de efectele războiului din Ucraina care a provocat o creștere rapidă a prețurilor energetice și implicit a îngrășămintelor chimice.

Costurile de producție mai mari au determinat prețuri mai mari ale laptelui la poarta fermei, care s-au transmis procesatorilor și mai departe comercianților până la consumatorul final.

În plus, condițiile climatice extreme au contribuit de asemenea la scumpirea produselor agricole, laptele nefăcând excepție.

Perioadele de secetă intensă au alternat cu precipitații în exces, care au provocat inundații în întreaga Europă, ceea ce a afectat producția agricolă.

Furtuna perfectă a schimbărilor politice și climatice a dus la îngrijorări printre procesatori privind dezinteresul fermierilor pentru creșterea vacilor de lapte din cauza scăderii profitabilității.

„Răspunsul pieței la aceste provocări și prețul laptelui în scădere nu i-a încurajat pe fermieri să crească producția de lapte. Iar untul, brânza și celelalte produse lactate au trebuit să se scumpească pentru a menține profitul procesatorilor”, spune David Swales, market analist la AHDB.

În plus față de factorii politici și climatici, a intervenit și reevaluarea untului ca un aliment de înaltă calitate, cu valori nutritive ridicate. În consecință, cererea a crescut în perioada în care producția de lapte în Europa era în scădere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *