Presiune imensă pe spitalele ieşene: sute de cadre medicale stau acasă, în izolare
Creşterea bruscă de noi cazuri COVID pe fondul transmiterii comunitare a tulpinei Omicron pune presiune pe sistemul sanitar. Comparativ cu valul 4, când se vorbea despre epuizarea personalului, mai ales cel de la ATI, de data aceasta, dată fiind contagiozitatea variantei virusului, primele “victime” sunt chiar cadrele medicale. Deşi sunt vaccinate şi dezvoltă forme uşoare de boală, acestea trebuie să stea în izolare, la domiciliu, cel puţin 7 zile. Conform anchetelor epidemiologice, majoritatea medicilor şi asistenţilor medicali s-au infectat după contactul direct cu propriii copii de vârstă şcolară.
La Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sfântul Spiridon”, aproximativ 200 de angajaţi, cadre medicale şi personal auxiliar, sunt infectaţi sau se află în carantină din cauza contactului direct cu o persoană pozitivă. În acelaşi timp, paturile destinate pacienţilor COVID cu alte patologii sunt ocupate în totalitate. La fel şi zonele roşii din fiecare clinică sau secţie în parte, unde pacienţii aşteaptă rezulatul testării. Şi acolo paturile sunt ocupate.
“Presiunea vine din partea pacienţilor, dar există şi o presiune din partea echipei medicale, pentru că în toate secţiile clinice ale spitalului sunt membri ai echipei noastre care sunt şi ei infectaţi cu această variantă nouă de COVID. Astfel încât, pe de o parte, este avalanşa de pacienţi, şi pe de altă parte scăderea capacităţii noastre de reacţie şi efortul suplimentar al celor care muncesc pentru a suplini activitatea colegilor care sunt acasă în izolare”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.
Mulţi dintre pacienţii care ajung la acest spital pentru o altă patologie, fie de tip medical, fie de tip chirurgical, sunt depistaţi pozitivi încă de la început.
Medicul Diana Cimpoeşu a atras atenţi asupra faptului că, în ultimele zile, s-a contatat un număr mare de pacienţi cu fenomene respiratorii severe, agravate de SARS COV 2.
» Aflați mai multe informații aici.