Presa rusă independentă scrie că Putin vrea să se întoarcă la masa negocierilor. Ce urmărește să obțină

Reluarea negocierilor cu Ucraina, vehiculată tot mai des de partea rusă în ultima vreme, ascunde un plan secret al lui Putin, scrie publicația rusă independentă Meduza. Liderul de la Kremlin nu ar urmări sub nicio formă încheierea unui acord de pace, ci doar obținerea unei încetări temporare a focului, care să permită trupelor ruse să se regrupeze și să reia „o ofensivă pe scară largă” în primăvarea lui 2023.

Chiar astăzi, 14 octombrie, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat că negocierile sunt posibile, „în anumite condiții” – fără a indica aceste condițiile. Cu o săptămână mai devreme, pe 6 octombrie, președintele Consiliului Federației, Valentina Matviyenko, a sugerat ca autoritățile ucrainene să înceapă „chiar astăzi” negocierile privind un „acord de pace” – dar, de asemenea, „în condițiile pe care le va oferi Rusia”. La mijlocul lunii septembrie, și Vladimir Putin a vorbit despre tratative într-o manieră similară: „Vom face totul pentru a ne asigura că acest lucru (conflictul – n.r.) se va opri cât mai curând posibil. Din nefericire, doar partea adversă, conducerea Ucrainei, și-a anunțat refuzul de a participa la procesul de negociere, a declarat că vrea să-și atingă obiectivele prin mijloace militare, cum se spune, pe câmpul de luptă”.

Meduza scrie că Putin se gândește într-adevăr la o reluare a negocierilor cu Ucraina. În același timp, dorește însă ca Rusia să păstreze controlul asupra teritoriilor din Donbas și „nu vrea să discute deloc despre Crimeea”. În ultima vreme, partea ucraineană a respins în mod repetat posibilitatea unor negocieri cu Putin. Iar la începutul lunii octombrie, președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret care interzice negocierile cu președintele rus Vladimir Putin. Acest document a fost adoptat ca răspuns la referendumurile pentru anexarea teritoriilor ucrainene, organizate de forțele ruse și separatiste din Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

Noua „opțiune tactică” a lui Putin Poziția lui Putin în privința teritoriilor anexate nu s-a schimbat, însă autoritățile ruse au în plan o nouă „opțiune tactică” în Ucraina, susțin două surse ale Meduza apropiate Kremlinului și o sursă apropiată guvernului rus. Aceasta nu implică încheierea unui tratat de pace, ci obținerea unei încetări temporare a focului – un armistițiu.

Potrivit surselor Meduza, este probabil ca autoritățile ruse să fie dispuse să retragă trupele din cel puțin o parte din teritoriul ocupat al regiunii Herson, pentru punerea în practică a acestui acord. Kirill Stremousov, vicepreședintele administrației proruse din regiunea Herson, a declarat deja că locuitorii de aici „ar trebui să meargă în alte regiuni ale Rusiei, la o distanță sigură de ostilități, pentru a nu împiedica capacitatea armatei de deplasare”. Iar vicepremierul rus pentru construcții, Marat Khusnullin, a anunțat că guvernul va ajuta rezidenții din teritoriul controlat de Rusia în regiunea Herson să plece și le va oferi locuințe gratuite. „Acum este foarte dificil să păstrezi Hersonul, iar retragerea trupelor din regiune se poate face ca un gest de bunăvoință și un pas (de deschidere – n.r.) către Ucraina”, a explicat una dintre sursele Meduza apropiată de Kremlin.

Kremlinul ar încerca acum „să influențeze liderii occidentali” și pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru ca aceștia să „convingă” Ucraina să revină la masa negocierilor cu Rusia. Sursele Meduza susțin că, în aceste convorbiri cu liderii altor țări, reprezentanții ruși aduc „un argument simplu – trebuie evitate victimele civile”. Acest lucru se întâmplă însă pe fondul recentelor atacuri masive cu rachete asupra orașelor ucrainene, care au început după ce podul din Crimeea a fost aruncat în aer.

Poziția Kievului, neschimbată În același timp, poziția oficială a Kievului cu privire la orice fel de negocieri cu Moscova rămâne neschimbată. „Vom fi pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar nu cu Putin, ci cu cel care îl va înlocui”, a declarat pentru publicația rusă o sursă din cancelaria președintelui Zelenski.

Sursa citată de Meduza spune că Ucraina nu mai are încredere de mult timp în niciun fel de declarații – și „gesturi de bunăvoință” – din partea Rusiei: „Minte acest Putin. Spune că este pregătit pentru negocieri și lansează atacuri cu rachete asupra civililor. Cred că până când teritoriile noastre nu vor fi eliberate, nu va exista o încetare a focului”. Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii de rang înalt ai lui Zelenski, a fost de acord cu această poziție: „Ce îi oferă Ucrainei o încetare a focului, conform scenariului rusesc? Fixarea de facto a unei noi linii de demarcație și înrădăcinarea grabnică a rușilor în teritoriile ocupate temporar? Putem considera în mod serios că vom fi de acord cu acest lucru? Mai ales pe fondul unei contraofensive… O pauză operațională evidentă pentru unitățile puternic lovite ale rușilor, pentru a-i antrena măcar puțin pe cei mobilizați în grabă și a trimite pe câmpul de luptă un nou număr de drone kamikaze? De ce avem nevoie de așa ceva?”.

Potrivit lui Podoliak, „acest scenariu nu este absolut deloc în interesul Ucrainei, așa că astfel de propuneri – publice sau nepublice – sunt excluse”.