Presa bulgară: Oamenii lui Iohannis negociază data închiderii centralelor pe cărbune din România

Președintele Comisiei pentru Energie din PE susține că România își implementează cu succes proiectele energetice în cadrul Planului de Redresare și profită de fondurile rămase la dispoziție pentru o tranziție justă. Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a făcut aceste declarații în cadrul interviu pentru Kapital din Bulgaria.

Reporter: Domnule Bușoi, care este părerea dv. despre decizia ultimei Adunări Naționale a Bulgariei de a renegocia Planul bulgar de Redresare și Reziliență pentru sectorul „Energie”? Credeți că prelungirea duratei de viață a centralelor pe cărbune este o decizie corectă?

Cristian Bușoi: Criza energetică a afectat serios gospodăriile și întreprinderile și nu știm ce ne va aduce 2023. Avem posibilitatea unor cantități suplimentare semnificative de gaze naturale din Norvegia, din Africa de Nord, din Statele Unite (gaz natural lichefiat), dar unele din cantitățile contractate nu vor fi disponibile anul acesta. Din poziția mea de președinte al Comisiei pentru Industrie și Energie din Parlamentul European și de raportor al Regulamentului de stocare a gazelor, am putut contribui pentru ca în această iarnă să aveam mai mult de 90% gaze naturale în depozitele noastre și să reducem importurile din Rusia cu 40%. Totuși, situația se poate schimba din nou și noi trebuie să fim pregătiți. Iată de ce cred că trebuie luată serios în considerare deschiderea capacității de producția a energiei pe cărbune pentru o perioadă de timp. Deci intenția autorităților bulgare este corectă.

Reporter: Renegocierea trebuie aprobată de Comisia Europeană, iar noul acord – votat de toate statele membre. Cum va percepe România această inițiativă în Consiliu, ținând cont de faptul că Bulgaria exportă cantități semnificative de energie electrică de la centralele sale pe cărbune către vecina sa de la nord?

Cristian Bușoi: În primul rând, românii sunt în aceeași situație. Și noi a trebuit să avem în vedere în Planul nostru de Redresare și Rezilianță închiderea centralelor noastre pe cărbune și suntem în proces de renegociere a acestei date.

Suntem în același dialog cu Comisia Europeană, pentru a discuta despre sustenabilitatea și redresarea economiei noastre. Cu toate acestea, rămânem angajați, așa cum sunt sigur că Bulgaria este, față de obiectivele Green Deal de reducere cu 55% a emisiilor în 2035. De asemenea, ne susținem angajamentul de a investi serios în energia solară, în energia eoliană, în surse de energie regenerabilă, cum ar fi hidrogenul. Cu toate acestea, pentru următorii doi ani trebuie să avem capacitatea noastră de cărbune și să amânăm pentru puțin mai târziu decizia privind închiderea definitivă a centralelor pe cărbune. Și deși nu pot vorbi în numele Guvernului României, presupun că România va sprijini nu doar decizia noastră, ci și cererea Bulgariei.

Cu toate acestea, spre deosebire de România, Bulgaria rămâne singurul stat membru care nu și-a prezentat planul de tranziție justă. Din acest motiv, continuați să puneți în pericol nu doar fondurile din Planul de Redresare și programele de coeziune, ci și pe cele din Fondul de Modernizare.

Regiunile dependente de producția de cărbune sau cu industrie foarte grea trebuie să fie modernizate, trebuie investit eficient în ele, pentru a se obține reducerea de emisii. În cazul României, noi am descentralizat multe dintre decizii și am permis regiunilor să decidă singure cum să-și facă tranziția.

O parte din fonduri vor fi investite în noi unități de producție bazate pe surse regenerabile de energie. De aceea am prevazut investiții nu doar din Fondul de Redresare, ci și din Fondul de Modernizare, în baza căruia România așteaptă circa 10 miliarde de euro în acest deceniu (până în 2030) pentru implementarea de tehnologii curate în sectorul energetic, noi capacități de productie în IMM-uri, sprijin pentru recalificare profesională și alte proiecte regionale.

Reporter: Va reuși UE să realizeze primele comenzi comune de gaze încă de anul acesta?

Cristian Bușoi: Avem toate premisele pentru aceasta – a fost creat cadrul, legislația, grupul de lucru în Comisia Europeană, precum și inițiative regionale. Inițial, între miniștrii energiei s-a decis că o bucată de timp ar fi mai eficient să existe o platformă comună de achiziții la nivel regional, întrucât situația poate diferi în Bulgaria, România și Grecia față de țările nordice. Acolo, conductele sunt diferite, au mai puține instalații energetice etc. Dar sper că acest lucru se va întâmpla chiar în acest an și sunt la curent cu câteva discuții preliminare despre livrări comune în viitorul apropiat.

Cristian Bușoi este doctor în sănătate publică și management în sănătate. A absolvit medicina la Universitatea „Carol Davila” din Bucuresti, drept la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti și diplomație la Institutul Diplomatic Român din București. Cariera sa politică a început în 1996, este deputat în Parlamentul European din 2007 până în prezent. Este președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE). Cristian Bușoi este unul dintre vorbitorii de la evenimentul Kapital Energy and Power, care a avut loc la 28 februarie la Millennium Grand Hotel din Sofia.