Premierul demis de la Sofia, despre ameninţarea Rusiei: „Mă tem că Bulgaria va deveni un stat moale”
Kiril Petkov, premierul bulgar pro-ucrainean demis, acuză corupţia şi influenţa pro-rusă pentru prăbuşirea coaliţiei sale guvernamentale, relatează The Guardian.
Cu privirea aţintită asupra unui vot de neîncredere pe care guvernul său era destinat să îl piardă, premierul bulgar, Kiril Petkov, a suspinat în timp ce se alătura unui apel video. „Ne aşteaptă câteva zile grele. Ne luptăm din greu pentru a rămâne de partea bună a istoriei”, a declarat el. Petkov a dat vina pe două probleme pentru necazurile coaliţiei sale: interesele corupte şi influenţa pro-rusă din Bulgaria, care, spune el, şi-au „unit forţele” pentru a-i doborî guvernul.
Membră atât a NATO, cât şi a UE, Bulgaria a adoptat o poziţie pro-ucraineană neaşteptat de puternică, în ciuda legăturilor sale tradiţionale cu Rusia, care înainte de război îi furniza aproximativ 90% din gazele naturale. „Am surprins pe toată lumea din Europa şi am surprins Rusia cu aceste politici puternice”, a declarat el, adăugând că, din cauza crizei politice interne, Bulgaria riscă acum să revină la „rolul său tradiţional de stat moale” în ceea ce priveşte criticile la adresa Rusiei. Parlamentarii din opoziţie au răsturnat coaliţia guvernamentală după ce aceasta s-a confruntat cu dispute interne privind bugetul şi problema unui drept de veto asupra discuţiilor privind extinderea UE pentru Macedonia de Nord. Petkov şi aliaţii săi au calificat aceste probleme drept o perdea de fum, potrivit The Guardian.
Dar odată cu prăbuşirea coaliţiei guvernamentale miercuri, după doar şase luni la putere, atitudinea Bulgariei faţă de invazia Kremlinului în Ucraina se va schimba. În cazul în care Petkov nu va reuşi să formeze o nouă coaliţie, el se temw de o „schimbare drastică” a sprijinului Bulgariei pentru Ucraina. „Mi-e teamă că va deveni un stat mult mai timid, mai moale în ceea ce priveşte retorica împotriva războiului şi că unele dintre exporturile noastre [de ajutor] către Polonia vor scădea drastic”, a declarat el într-un interviu care a avut loc înainte de votul de neîncredere. „Mă tem că poziţia fermă de la nivelul Comisiei Europene şi al Consiliului European va deveni mult mai mult o acoperire decât o voce puternică împotriva Rusiei.”
Această schimbare de politică nu este certă, deoarece majoritatea membrilor coaliţiei sale şi-au exprimat sprijinul pentru furnizarea de arme şi de alt sprijin tehnico-militar pentru Ucraina. Dar Petkov a declarat că un guvern interimar ar putea încheia rapid o înţelegere cu Gazprom, în urma căreia Bulgaria ar accepta o schemă în ruble pentru plata gazului şi ar fi mai atentă în opoziţia sa faţă de război.
„Rusia vrea cu adevărat să doboare acest guvern pentru că va arăta că, dacă nu te joci cu ei, atunci guvernele cad”, a spus el. „Ar fi un mare exemplu despre cum strategia de diversificare a gazului nu funcţionează. Iar o voce mai puţin puternică împotriva lor în ceea ce priveşte sancţiunile şi sprijinul pentru ucraineni este ceva ce Moscova ar prefera.”
Petkov, care a făcut campanie ca reformator pentru a curăţa politica, a condus o delegaţie la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la sfârşitul lunii aprilie, unde a negociat un acord pentru repararea armamentului ucrainean, pe fondul opoziţiei interne faţă de furnizarea directă de arme către Ucraina. De asemenea, el a convenit la un moment dat cu vecinii din Macedonia de Nord şi Muntenegru să îl împiedice pe ministrul de externe, Serghei Lavrov, să zboare în Serbia vecină, obligându-l pe acesta să anuleze vizita. Petkov a declarat: „A fost o decizie simplă. Am luat decizia ca el să nu zboare. Este foarte simplu”. Disensiunile privind războiul l-au pus în conflict cu preşedintele Rumen Radev, un general în retragere şi comandant al forţelor aeriene care a declarat că livrările de arme către Ucraina nu ar face decât să prelungească războiul. Petkov a declarat că cei doi bărbaţi nu au fost de acord cu privire la refuzul de a da curs cererii Gazprom de plată în ruble, o politică care a dus în cele din urmă la oprirea exporturilor de gaz către Bulgaria la sfârşitul lunii aprilie. Iar Radev a fost „foarte ferm împotriva” livrării de arme către Ucraina prin intermediul unor ţări terţe.
Petkov, care are 42 de ani şi a fost educat în Occident, a declarat că, în opinia sa, propaganda rusă a creat un stimulent puternic pentru politicieni precum Radev să opteze pentru neutralitate, afirmând că, în opinia sa, 20% dintre bulgari au sprijinit Rusia în război şi alţi 60% „nu doresc să ia o poziţie fermă” cu privire la invazie. Petkov a declarat că protestele din ultimele zile arată că există un sprijin puternic pentru guvernul său. Cu toate acestea, în sălile parlamentului războiul a divizat şi mai mult taberele.