Poliția știe schema fraudării alegerilor de pe Prut: 39 de milioane de dolari au ajuns din Rusia

Poliția a publicat schema fraudării alegerilor din Moldova. Rusia a transferat, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova, prin intermediul grupării criminale Șor. Datele sunt documentate de poliția moldovenească.

Cifra a fost numită de șeful Poliției din Moldova, Viorel Cernăuțeanu, joi, la o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat inclusiv probe video cu schema de mituire a alegătorilor pentru scrutinele din 20 octombrie.

Este vorba de documentarea a peste 1,4 milioane de tranzacții, realizate prin intermediul „Промсвязьбанк / Promsveazbank” (PSB Bank) din Rusia către cetățenii din Moldova racolați de gruparea Șor.

Mită de peste 100 de euro pentru un vot

Numai în cadrul perchezițiilor efectuate miercuri în 19 raioane ale țării au fost ridicate plicuri cu 175.000 de lei moldovenești. Banii urmau să ajungă la curatorii locali ai grupării criminale, iar ulterior la cei care și-au vândut votul.

Fiecare coordonator local al rețelei Șor primea de la „Promsveazbank” transferuri unice de 250.000 de ruble rusești – echivalentul a 2.500 de euro. Asta înseamnă plăți a peste 100 de euro pentru fiecare vot fraudat.

Cei mai mulți bani rusești pentru cumpărarea voturilor au venit în Moldova în perioada 14-17 octombrie.

Din luna aprilie 2024, aproape 140.000 de moldoveni și-au făcut conturi la banca rusească „Promsveazbank” pentru a putea primi mita electorală.

Dar banii ar fi ajuns la mult mai multe persoane, potrivit Poliției, utilizatorii conturilor fiind și intermediari care transmiteau mita mai departe votanților.
Poliția are numele tuturor celor care și-au vândut votul

Transferurile s-au făcut printr-o aplicație care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că Poliția are numele tuturor beneficiarilor.

„Procesul de corupere a început mult mai devreme decât luna septembrie. Până în luna aprilie curent, aplicația PSB nu a fost utilizată în Republica Moldova. Transferurile bancare au început a fi realizate în această primăvară. Poliția a documentat 138.000 de numere telefonice – utilizatori care au relaționat prin aplicația PSB.

Un utilizator putea relaționa și cu alte persoane implicate în schemă. Acțiunile de corupție electorală erau realizate de către membrii organizației criminale Șor”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Peste 520 de persoane au fost deja documentate și amendate cu până la 37.000 de lei fiecare – echivalentul a 1.950 de euro. Cei care colaborează cu autoritățile în această anchetă sunt scutiți de pedeapsă, iar cei care ajung să fie cercetați inclusiv penal pentru implicarea în schema criminală riscă și trei ani de închisoare.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a spus că numele tuturor persoanelor implicate în schema de fraudare este cunoscut și că absolut toți vor fi documentați de poliție în perioada următoare. „Îndemn fiecare cetățean să conștientizeze riscurile și responsabilitatea pe care o poartă și să conlucreze cu instituțiile de drept”.

Potrivit oamenilor legii, majoritatea celor documentați până acum au acceptat să coopereze cu cei care desfășoară ancheta.

În cadrul urmăririi penale s-a constatat că banii au fost oferiți pentru influențarea rezultatelor scrutinelor din 20 octombrie atât în favoarea opțiunii „NU” la referendumul privind Uniunea Europeană, cât și în ceea ce privește alegerea președintelui Republicii Moldova.
O mită pe două luni cât bugetul unuia din cele mai mari orașe din Moldova

Potrivit Poliției, 138.000 de oameni au fost beneficiarii schemei de cumpărare a voturilor pusă la cale de Federația Rusă prin intermediul lui Ilan Șor.

Cifra reprezintă peste 10% din cei care au venit la vot în interiorul Republicii Moldova (fără diaspora).

În septembrie și octombrie, pe cardurile acestor oameni au ajuns în total aproximativ 39 de milioane de dolari. Este echivalentul bugetului anual al municipiului Bălți (al doilea oraș din Moldova ca mărime).

Din acești bani se poate acoperi bugetul municipiului Cahul pe șase ani înainte. Dar amploarea fraudei este mult mai mare, susține expertul organizației WatchDog, Valeriu Pașa.

Primul avertisment despre fraudarea masivă a votului din 20 octombrie a venit în noaptea de după scrutin de la președintele Maia Sandu.

Într-o intervenție publică scurtă, ea a spus că dimensiunea fraudei este fără precedent și că autoritățile au probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi.

Protagoniștii investigației jurnalistice au fost reținuți

De asemenea, au fost reținuți protagoniștii unei investigații jurnalistice vizând fraudarea voturilor, despre care DW a scris recent.

A fost reținută și plasată în arest la domiciliu inclusiv „Tanti Raia” (Raisa Surdu), coordonator al grupării Șor, responsabilă de distribuire a banilor într-o regiune a țării. Ea este persoana care a intrat în contact direct cu jurnalista sub acoperire infiltrată în rețea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *