PNL-istul Mihnea DRUMEA pentru Camera Deputaţilor: Orașul Constanța trebuie să fie al doilea, după București! VIDEO
Mihnea Claudiu Drumea este candidatul PNL pentru un loc în Camera Deputaților. Decan al Facultății de Științe Juridice și Științe Economice, din cadrul Universității Spiru Haret din Constanța, cu o vastă experiență în spate, candidatul ne-a relatat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Replica, despre proiecte, despre implementarea acestora, vorbind, totodată, de nevoile Constanței. Mai multe subiecte de interes, puteți urmări în materialul de mai jos.
Mihnea Claudiu Drumea este profesor universitar, doctor și decanul Facultății de Științe Juridice și Științe Economice, din cadrul Universității Spiru Haret din Constanța. Este cadru didactic din anul 1999, a trecut prin toate etapele universitare, de la preparator, asistent, lector, conferențiar, iar din 2012 este și decanul de Drept și Administrație Publică, după care, din 2015, prin reorganizare decanul facultății mai sus amintite. ”Așa cum mi-am dorit și acum 4 ani de zile, îmi doresc și acum să fac parte din cei care pot face ceva din perspectiva legislativă, fiind și profesor în domeniul juridic. Am conștientizat și, evident, aceasta este și realitatea, că trebuie să ai putere legislativă pentru a putea reuși să adopți acte normative, care, fiind adoptate de Parlament, sunt cu titlu de lege pentru a putea schimba ceva în societate, pentru a putea beneficia de această forță pe care o dă Parlamentul de a putea schimba ceva în societate și pentru oameni. Pentru că, vrem, nu vrem, indiferent de ceea ce credem, suntem un stat democratic, unde Parlamentul este puterea legiuitoare, și cel care ar trebui să țină cont de toate dorințele oamenilor și cetățenilor din România”, a spus, pentru Replica, Mihnea Claudiu Drumea.
Accelerarea digitalizării, o prioritate
Își dorește și speră să ajungă în Camera Deputaților dar este și mândru că este alături de colegii săi din PNL. Chiar dacă nu va fi alături de ei în Parlament, asta nu înseamnă că nu va sprijini absolut orice proiect pe care vor încerca să-l adopte în Parlament. ”Plecând de la experiența pe care o am și de la poziția pe care o ocup și ținând cont de toate discuțiile pe care le-a avut în cadrul partidului și împreună cu ceilalți simpatizanți care ne susțin, am considerat că principalele proiecte care trebuie să le avem sunt legate de accelerarea digitalizării. Pentru că poziția economică a Constanței, pe care ne-am fi dorit-o mult mai puternică, poziția în rândul județelor, în rândul orașelor, în rândul regiunilor, pe care ne-am fi dorit-o mai bună decât o avem, poate fi remediată, poate fi, economic vorbind, să câștigăm o poziție mai bună, dacă ne focusăm pe accelerarea digitalizării și convergența către o economie bazată pe tehnologie. Este singura șansă pentru a deveni ceea ce am fost odată: locul II după București din toate punctele de vedere. De la puterea economică, la calitate, la bunăstare și la dorința celorlalți de a fi în Constanța”, a mai spus Prof. univ. dr. Mihnea Claudiu Drumea.
”Suntem în cea de-a patra revoluție industrială la nivel mondial”
”Tot ce vom face noi, cei ce suntem din partea PNL, cei care vom ajunge în Parlament, o facem pentru acest scop: de a ridica rapis poziția economică a Constanței și, implicit, a României. Că, momentan, ce a fost bine pentru celelalte zone, noi nu prea am simțit. Da, suntem într-un curs de digitalizare, de aceea vorbim de accelerarea digitalizării. Programe de digitalizare prin toate domeniile sunt deja. Cred că sunt puțini dintre noi, dar eu sper că vor fi din ce în ce mai mulți care au conștientizat și vor conștientiza că suntem în cea de-a patra revoluție industrială la nivel mondial și că suntem, cred, în al 8-lea, 9-lea an de când această revoluție industrială deja produce efecte. Societatea umană a avut trei revoluții. Acum suntem în a 4-a. A fost cea din 1784, cu apa și aburul, care au permis să mecanizăm producție, am avut revoluția electricității din 1850, care a generat acea producție de masă, care a generat apoi o creștere economică fantastică, iar în anii ’69 – ’70 am vorbit de microcipuri, de partea aceasta tehnologică, de calculatoare, care a automatizat producția. Acum suntem, practic, în a patra revoluție, în care barierele acestea, între lumile acestea, biologice, digitale și viața reală se subțiază. Și dacă noi reușim să înțelegem acest lucru, nu s-a înțeles până acum la nivelul Constanței, dar dacă vom înțelege, eu cred că, în 4 ani – 5 ani de zile, lucrurile se vor vedea, se vor simți la nivelul poulației, pentru că oamenii deja simt ce înseamnă schimbare în paradigma aceasta socială. Vorbim de lucruri care acum 20 de ani poate erau la nivel de S.F.. Vorbim de drone ca îți pot aduce colete, vorbim de mașini autonome, vorbim de sisteme care manageriază cam tot ce înseamnă serviciile necesare vieții noastre în societate. De la stopuri, la gaze, la apă, la curent, adică toate sunt manageriate în sistem digital. Toate sunt operate și controlate digital. Noi nu le vedem, dar ele sunt controlate digital. Tot ce s-a construit și se construiește este sensorizat și digitalizat astfel încât atunci când apare o problemă nu mai cauți două luni s-o rezolvi. Instant se pot vedea locurile unde apar aceste probleme. Infrastructura pe care o construim va fi o infrastructură bazată pe tehnologie. În ceea ce privește de la construcția de autostrăzi, la construcția de facilități portuare, la construcția întregii societăți trebuie bazată pe digitalizare și pe tehnologie”, a mai spus Prof. univ. dr. Mihnea Claudiu Drumea.
”Cu regret spun: nu s-a înțeles acest lucru”
Că administrația locală care a stat în fruntea urbei circa 20 de ani nu a înțeles aceste aspecte, este adevărat. Iar Mihnea Claudiu Drumea spune acest lucru cu regret. De ce? Numai ea poate ști. Din păcate, Constanța a rămas mult în urmă. În loc să fie pe locul II, după București, se clasează pe locurile mult mai codașe. Și vorbim de un oraș cu un potenția fantastic. Din păcate, încă suntem la stadiul de a ne dori curățenie în Constanța și străzi asfaltate, în anul 2020. Dar se poate, dacă vrei. Exemplu stau județele care au avut primari din partea PNL. ”Uitați-vă în vestul țării, uitați-vă în zona Clujului. Pe ce s-a axat Clujul? Pe partea de digitalizare. Uitați-vă la Primăria Clujului și uitați-vă la Primăria Constanței. Și atunci nu trebuie să fii un geniu ca să-ți dai seama că este un lucru verificat. Că ne place sau nu ne place, viața noastră s-a schimbat și se va schimba”, a spus Drumea.
Administrația locală a făcut treabă bună?
”Eu nu înțeleg de ce nu a făcut treabă bună. Constanța este un oraș puternic. Constanța este un oraș care trebuie să fie, și o spun cu toată responsabilitatea, al doilea după București. Nu este. Gândiți-vă că poziția pe care o avem se datorează, în proporție de 50%, și spun poziția în sensul bun, pe 7, pe 8, unde suntem, datorită existenței autostrăzii. Doar datorită autostrăzii suntem pe 7 și nu pe 15. Prin urmare, vă dați seama că răspunsul la întrebare este clar”, a mai precizat Prof. univ. dr. Mihnea Claudiu Drumea.
Mai multe despre ce a făcut PNL în țară și cum poate Constanța să ajungă alte orașe din urmă, mai multe detalii despre cât de importantă este accelerarea digitalizării, despre proiecte, de administrația locală și de ce ar trebui ca oamenii să voteze PNL la Parlamentare, puteți urmări în materialul video de mai jos:
Video:
Liliana IONIȚĂ