Petrolul se ieftinește de la o zi la alta, dar benzina rămâne tot scumpă! Când sunt așteptate ieftiniri și la pompă

Zilnic apar știri legate de scăderea prețului la barilul de țiței, dar, în același timp, la pompă, benzina tot scump se vinde. Chiar dacă sunt anunțate reduceri de câțiva bănuți, combustibilul rămâne exagerat de scump pentru situația actuală din piață.

Luni, 26 septembrie, prețul petrolului a scăzut cu doi dolari pe baril, ajungând la minimul ultimelor nouă luni.

Piață agitată pe bursa țițeiului


Au fost tranzacţii agitate pe piața țițeiului, acolo unde presiunea exercitată de creșterea dolarului s-a făcut simțită. În același timp, se așteaptă noi sancţiuni împotriva Rusiei, ceea ce în mod cert va avea impact asupra prețului barilului de țiței, în condițiile în care Moscova este al doilea mare exportator din lume.

Contractele futures pe țițeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 2,09 dolari, până la 84,06 dolari pe baril, potrivit CNBC. Din 14 noiembrie nu s-a mai atins un asemenea nivel scăzut! De asemenea, preţul petrolului Texas (West Texas Intermediate, WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut și el cu 2,06 dolari, până la 76,71 dolari, cel mai scăzut nivel din 6 ianuarie încoace.

Acum, toți ochii sunt ațintiți asupra acțiunilor pe care le va întreprinde Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+. Reuniunea OPEC+ este programată pentru 5 octombrie. La întâlnirea lor anterioară, părțile membre OPEC+ au convenit să reducă (mai mult simbolic) producţia de țiței.

Vorbind pentru ziare.com, expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat de ce prețul combustibililor la pompă nu scade în același ritm cu cel al barilul de țiței. Asta, deși atunci când petrolul se scumpește, și benzina și motorina cunosc creșteri aproape instant.

„Pe lângă factorii geopolitici care influențează scăderea sau creșterea prețului barilului și, implicit, costurile combustibililor la pompă, este important să avem în vedere o serie de alți factori. În primul rând, trebuie să avem în vedere această situație a scăderii prețului pe piețele internaționale în ceea ce privește petrolul. Aceasta este în intervalul preconizat de specialiști, de 90-100 de dolari/ baril. De asemenea, există discuții în ceea ce privește creșterea cantității de țiței iranian care să intre pe piața mondială. Începând din 2015, Iranului i se impusese un embargo să mai vândă țiței din cauza programului nuclear pe care îl dezvolta” – Dumitru Chisăliță, expert în energie, conform Gandul.

Sursa foto: ROmania Tv