Petrișor Peiu: conducătorii noștri nu dau, de fapt, doi bani pe școală, decât dacă e pentru ei

Specialistul Petrișor Peiu susține că România este un dezastru la capitolul educație:

Hai să ne uităm împreună pe date și să ne îngrozim: dacă procentul mediu în UE pentru cei care părăsesc prematur sistemul de educație este de 10,7%, la noi e aproape dublu: 18,5%, locul 3 (după Malta și Spania, cu peste 19%).

Dacă ponderea celor cu studii superioare este, la nivel UE, de 39,1%, la noi e abia 25,6% . Ungaria are 33%, Polonia are 44,6%, iar sărmana Bulgarie este la 33%.

Dacă proporția adulților europeni care participă la o formă de educație este de 10,8%, la noi e cea mai mică (din nou!), de doar 1,2% . La polonezi e 3,7% și la unguri 6,3%.

Și ajungem la nodul problemei: ponderea absolvenților care nu ating nivelul minim cerut pentru cunoștințele în citire/exprimare, matematică și științe. La citire/exprimare, media UE este de 19,7%, la noi e dublă: 38,7%. La matematică, media UE este de 22,2%, la noi, iarăși dublă: 39,9%. La științe, cam la fel: media UE este de 20,6%, la noi de 38,5%. Singura națiune cu indicatori mai proști ca ai noștri este Bulgaria, dar diferența nu este mare, putem persevera, cine știe? Punct. Acesta este rezultatul școlii de la noi: patru din zece copii nu ajung să aibă cunoștințele minime necesare în trei domenii esențiale. Și aici este doar eșecul școlii.

Poate vă întrebați (retoric, desigur) cum este posibil ca o populație școlară cu asemenea rezultate proaste să dea țării așa niște conducători deștepți, plini de masterate și doctorate, creatori de strategii și de „Românii educate”. Dacă vă puneți această întrebare, sigur aveți și răspunsul: conducătorii noștri nu dau, de fapt, doi bani pe școală, decât dacă e pentru ei. Pentru ei s-au înființat universități în fiecare orășel din țară, pentru ei s-au făcut masterate și doctorate în „științele securității”, pentru ei s-au înființat programele speciale de căpătat diplome în trei zile. Pentru ei s-a respins clasificarea universităților și tot pentru ei s-a inventat examenul cu subiecte făcute de meditatorii copiilor lor. Culmea penibilului politicii românești este că politicienii care se bat cu pumnul în piept cât de mult sprijină ei școala românească își trimit copiii la studii în străinătate, oriunde numai cât mai departe de țară. Politicienii mai tineri au populat statul cu absolvenți de la universități gen Artifex sau Athenaeum, preferați în dauna celor cu studii la Sorbona sau MIT, iar politicienii bătrâni și-au trimis copiii la școală departe-departe de sordida țară pe care ei o conduc. Dacă suportați adevărul….