Pesta porcină se extinde în județul Timiș. Zecii de mii de porci vor fi sacrificați. Ciprian-Titi Stoica (AUR) a cerut explicații autorităților
Pesta porcină africană (PPA) se răspândește cu repeziciune în județul Timiș – în ultima lună s-au depistat mai multe cazuri la Răuți (comuna Uivar) și Murani (comuna Pișchia), Șandra și Dudeștii Vechi. De asemenea, presa locală relatează că un nou focar a fost depistat la începutul lunii noiembrie la ferma Smithfield de la Pădureni. Dr. Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș, a declarat, referitor la acest caz, că probele prelevate de la suine din ferma de la Pădureni au fost pozitive la pesta porcină – potrivit normelor în vigoare, aproximativ 40 de mii de porci vor fi sacrificați.
Ciprian-Titi Stoica, deputat AUR de Timiș, a cercetat îndeaproape aceste cazuri și, în urma constatărilor, precum și a numeroaselor sesizări primite această temă, a solicitat prefectului de Timiș, Mihai Ritivoiu, să clarifice această situație, prin oferirea unor răspunsuri la o serie de întrebări punctuale.
În solicitarea adresată prefectului de Timiș în data de 4.11.2022, Ciprian-Titi Stoica a adresat următoarele întrebări:
- Care sunt localităţile sau fondurile de vânătoare din Timiș unde au tost identificate cadavre de porci mistreți?
- Care este situația mortalităților în mediul silvatic la mistreți și câți au fost diagnosticați cu PPA de la începutul anului până in prezent?
- Care au fost măsurile întreprinse pe fondul (fondurile) de vânătoare unde a evoluat PPA?
- Ce demersuri a făcut Instituția Prefectului pentru informarea corectă a cetățenilor din Timiș cu privire la evoluția PPA in vederea prevenirii răspândirii acestei boli?
- Care este explicația faptului că de la începutul lunii septembrie când în ferma domnului Puiu Adrian din comuna Parţa până în 12 octombrie când s-a declarat focarul în ferma Smiethfield Parţa, DSVSA Timiş nu a avut nici o informaţie cu privire la mortalităţile mişcările de de porci din ferma domnului Adrian Puiu? În condițiile în care, medicii veterinari concesionari sunt plătiți în baza programului național cu 10000 lei/lună tocmai pentru aceste aspecte, iar medicul veterinar zonal are în fişa postului obligația de a lua toate masurile pentru prevenirea bolilor majore la animale!
- De ce medicul veterinar de zonă stă mai mult la birou şi acasă (foarte aproape de birou) în loc să fie pe teren să participe efectiv la prevenirea apariţiei PPA, mai ales că nu se poate plânge de salariul primit de la statul român ?
- Cum explică (din ancheta epidemiologică) Smithfield încălcarea normelor de biosecuritate? Planul de biosecuritate trebuie să fie invulnerabil pentru că altfel va exista tot timpul posibilitatea de apariție a noi focare (DSVSA prin responsabilul PPA ar trebui să fie intransigent).
- Au fost aplicate sancțiuni fermei Smithfield? A fost sancționat medicul concesionar? A fost sancționat medicul zonal și responsabilul PPA?
- Corpul de control al Prefectului a primit dispoziţie de verificare a DSVSA Timiş având în vedere că explicaţiile pe care le dă această instituţie sunt nule şi că boala (PPA) evoluează de ani de zile în judeţul cu cea mai mare încărcătură de porci în ferme profesionale din ţară?
- Cum a fost efectuată evaluarea celor 39.000 de porci ucişi (pe fiecare crotalie/porc)? Câte persoane au participat la evaIuarea prin cântărire a acestor porci ucişi?