Pericolul din scara blocului – GAZETA de SUD

În plină pandemie de Coronavirus, scările blocurilor din Craiova se dezinfectează și nu prea. Asociațiile de proprietari nu au fost contactate nici de Direcția de Sănătate Publică, nici de alte autorități locale care să le atragă atenția asupra cazurilor de infectări din blocurile arondate. Prin urmare, măsurile de dezinfecție rămân la latitudinea președinților și administratorilor de la asociațiile de proprietari.

Fiecare craiovean care locuiește la bloc sau într-un imobil comun și-a pus problema dezinfectării părților comune. Mai ales că în ultima perioadă este imposibil să nu existe scară de bloc, unde să nu fie o persoană infectată cu COVID. Sunt chiar angajații de la asociația de proprietari. Este important ca angajații de la asociația de proprietari, respectiv femeile de serviciu să își facă treaba. Să dea zilnic cu soluții dezinfectante pe ușa de la intrare, pe butonul și ușa de la lift, în casa scării și să pună clor pe covoarele de la intrare.

Am trecut ieri prin mai multe blocuri din Craiova, să vedem dacă mai găsim la ușa de la intrare măcar banalul covor cu clor. Și să vedem dacă femeile de serviciu curăță zilnic ori de mai multe ori pe zi aceste părți comune.

Din păcate, acest lucru nu prea se întâmplă. În multe blocuri banalul covor de la intrare ori lipește cu desăvârșire, ori nu a mai văzut o picătură de clor de prea multă vreme. Sunt însă și blocuri în care covorul de la intrare este așezat la locul lui și îmbibat cu clor, iar în casa scării persistă mirosul de var cloros.

„Administratorul mi-a spus că nu sunt bani ca să cumpere dezinfectante, să dăm mai puțin. Eu am cerut, dar de la asociație spun că nu au bani pentru dezinfectante. Toate barele alea de pe scara blocului trebuie dezinfectate”, ne-a mărturisit o femeie de serviciu care se îngrijește de curățenie pentru mai multe blocuri.

Prin urmare, dacă locuiești într-un condominiu, ajungi acasă, pui mâna pe ușa de la intrarea în bloc, pe ușa de la lift, eventual pe bara care însoțește scara și intri în apartament și dacă nu te speli, riști să fii contaminat. Totodată îi contaminezi și pe cei de lângă tine.

Autoritățile nu anunță asociațiile

Unii dintre reprezentanții asociațiilor de proprietari din Craiova spun că nici o autoritatea nu le-a atras atenția asupra cazurilor de infectări cu COVID din blocurile pe care le administrază. Au aflat întâmplător de persoanele izolate la domiciliu și atunci au intensificat activitatea de dezinfecție în blocul cu pricina.

“Nu ne-a spus nimeni nimic despre cazurile de COVID din asociație. Nici DSP, nici altcineva. Am aflat noi așa. Am dat cu clor mai mult ca de obicei, dar oricum nu am renunțat nici așa la covoare, la clor. Am mai sărit noi în sprijinul celor izolați, le-am făcut cumpărăturile, numai să nu iasă din casă. Oricum, vecinii sunt cu ochii pe ei. Alții au sunat și ne-am spus. Le-am zis și eu să ne anunțe ca să intensificăm măsurile de curățenie. Autoritățile, v-am spus nu ne-au anunțat cu nimic”, a afirmat Anca Radu, administrator la o Asociație de proprietari din cartierul Lăpuș.

În cazul altor asociații de proprietari din Craiova, președinții de la asociație au mers la poliție să afle despre situația persoanelor infectate cu COVID aflate în izolare sau carantină.

”Avem persoane izolate la domiciliu. Eu sunt foarte supărat, deoarece nimeni nu ne-a anunțat, nici DSP, nici poliție. Este bine să știm și noi, fiindcă folosesc intrările, pun mâna pe clanță, pe balustradă, ca să luăm mai multe măsuri. Asociația are preșuri noi luate ca să le înlocuim pe cele vechi. Dam cu clor în casa scării. Mai este o probleme, oamenii ăștia infectați cu COVID aruncă gunoiul tot la tomberon. În plus, dacă vin să-i testeze, îi cheamă în fața blocului, le iau probe din gât și atât. Eu am cerut date de la poliție, le-am dat liste cu scările de bloc și nu am primit nici o informație. La bloc este mai greu, sunt mai mulți oameni la un loc și pericolul este mai mare”, a spus Gheorghe Mateescu, președinte la Asociația de proprietari 4 AS Craiovița Nouă.