Pachetul de măsuri fiscale afectează parțial Pilonul 2 de Pensii. Unii angajați vor avea pensia mai mică, dacă nu vor alege
Pachetul de măsuri fiscale afectează parțial pilonul 2 de pensii. Angajații din IT ar urma să nu mai plătească automat pentru pensia privată, obligatorie din salariul lor brut. Iar acești bani sunt investiți și înmulțiți în timp.
În aceeași situație sunt și cei din agricultură, industria alimentară și construcții, adică aproape 1 milion de angajați care fără această contribuție vor avea o pensie mai mică.
Prin noul pachet de modificări fiscale, celor aproximativ 750.000 de angajați din construcții, industria alimentară și agricultură li se alătură și 200.000 de oameni din IT, care de asemenea nu vor mai plăti automat contribuția la pensia privată obligatorie, de 3,75% din brut.
De exemplu, dacă vorbim de un angajat cu salariul mediu din industria IT, adică 16.500 de lei brut, acesta plătește în prezent 4.125 de lei pentru pensia de stat și cea privată obligatorie, dar nu plătește impozit pe venit. Și rămâne cu 10.725 de lei în mână.
Conform modificărilor anunțate, același salariat va plăti și impozit pe venit, nu mai este scutit pentru suma care depășește 10.000 de lei, adică 437 de lei. Doar că nu mai contribuie automat la Pilonul 2, pensia privată obligatorie, care e 3,7% din brut.
Bani care îi rămân lui acum. Și, dacă tragem linie, salariul său va fi mai mic cu doar 62 de lei, adică ar simți foarte puțin aceste modificări fiscale.
Însă, potrivit proiectului, angajatul poate opta să contribuie totuși la pilonul 2, ca în prezent, caz în care salariul îi scade mai mult, cu 423 de lei.
Andreea Gheorghe, consultant: ”Nu se modifică nimic în ceea ce privește sistemul public de pensie. Singura modificare este de fapt contribuția la pilonul 2. În situația în care există angajați care își doresc să contribuie la pilonul 2 de pensii, ei pot opta să depună o declarație la angajator. ”
Cei care nu află de aceste modificări ori nu vor să plătească pentru pilonul 2, trebuie să știe că vor avea pensia scăzută.
Proiectul spune că măsura se aplică până în 2028, ceea ce poate însemna un minus de până la 10% la pensie, potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat.
Mihai Bobocea, APAPR: ”Ce se întâmplă în realitate este că la adăpostul anunțului privind facilități fiscale, oamenii primesc un cadou otrăvit, o sumă relativ redusă la nivelul salariului net pe care îl primesc acum în mână, în schimb, prețul pentru acest mic beneficiu este că acea contribuție care mergea la pilonul 2 nu mai ajunge nici acolo. Mai târziu, oamenii când vor înțelege ce s-a întâmplat vor fi nemulțumiți.”
Specialiștii spun că puțini sunt cei care sunt dispuși să sacrifice acum bani pentru viitorul lor. Asta în condițiile în care chiar și autoritățile au recunosc că va fi din ce în ce mai greu să plătească pensia de stat.
Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România: ”Acest sistem cu obligativitatea pilonului 2 cred că are foarte multe avantaje, pentru că îți impune să te gândești la pensie. Dacă nu te gândești de la începuturile carierei, s-ar putea ca la pensie să nu te mai bucuri de acei 1.000 de lei, pentru că te-ai bucurat de 100 de lei,… calculul este aleatoriu. Deci, pentru fiecare cred că este o alegere. ”
Guvernul și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind modificările fiscale, dar documentul așteaptă acum decizia Curții Constituționale.