Op. Ed. Marius Lulea: România are nevoie de Planul SIMION pentru a se putea redresa

De fiecare dată când un român a avut curajul să vină cu un plan îndrăzneț și nu era din cercurile „corecte”, a fost luat în colimator din cei care sunt de partea „corectă” a politicii și de susținătorii acestora. Președintele AUR, George Simion, a fost primul lider de partid care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din acest an, dar și primul care a prezentat românilor planul său pentru România. Este vorba despre un plan curajos: construcția unui milion de locuințe.

Imediat după, atât de la PSD, cât și de la PNL, dar și din palatele pe care le controlează cele două partide, s-a dat comanda: ridiculizați planul, nu se poate, nu este fezabil. Ba SE POATE! În două mandate de președinte este cât se poate de realist să construiești aproape un milion de locuințe la prețuri începând de la 35.000 de euro. Dacă PSD și PNL nu au putut, nu înseamnă că AUR și George Simion nu vor putea.
De data aceasta voi trata lucrurile în calitate de inginer constructor, de om care construiesc locuințe în România de peste 10 ani.

Planul Simion își propune construirea unui milion de locuințe pentru românii cu venituri reduse. Locuințele vor avea o valoare de la 35.000 euro, aproximativ 50 de mp, și se vor putea lua prin credite bancare cu dobândă subvenționată de către stat. Planul Simion va lăsa mai mulți bani la dispoziția românilor pentru consum. Astăzi, mare parte din venit se duce pe ratele bancare ridicate, cetățenii abia supraviețuind de la o lună la alta. Ratele bancare pentru clădiri au lăsat o bună parte din populație fără bani de consum, lucru care afectează alte ramuri economice.

La momentul de față, prețul mediu de construcție, doar al clădirii, fără infrastructură și teren, este de aproximativ 500 euro/mp suprafață desfășurată. Un apartament din program va cuprinde un birou, un dormitor, o baie, camera de zi și bucătărie. Programul se va desfășura pe o durată de 10 ani, adică va cuprinde două mandate de președinte al României, rezultând o valoare medie anuală de 100.000 locuințe pe an. Primii doi ani sunt pentru identificarea terenurilor, autorizare, proiectare și realizarea infrastructurii.
Astăzi, peste 2 milioane de români sunt datori către bănci, fără șanse de a vedea o ieșire din această situație.

În România, un zidar, un chelner, un șofer, un lăcătuș auto nici nu pot visa că vreodată și-ar putea cumpăra o locuință. Prețurile sunt mari, salariile sunt mici, dobânzile sunt cămătărești. Astăzi, majoritatea românilor abia se descurcă de la o lună la alta, iar clasa politică nu face nimic. Prin Planul SIMION, fiecare român, indiferent de meseria pe care o are, va avea asigurată o locuință la un preț decent.

Acest program va ajuta și la înlocuirea treptată a fondului construit existent, cu durata de viață expirată și cheltuieli ridicate de întreținere și exploatare. O bună parte din clădirile din România prezintă risc seismic, și acest program va asigura înlocuirea clădirilor cu probleme structurale majore.

Programul oferă și șansa românilor alungați din țară să achiziționeze locuințe în România, în vederea reîntoarcerii. Acest lucru va genera suplimentar un aport de capital financiar în valută, ce va scădea presiunea pe nevoia de împrumuturi externe. Românii plecați din țară, mulți din ei constructori cu experiență, se vor putea întoarce acasă pentru un loc de muncă bine plătit dar și pentru că vor putea să își cumpere o locuință la prețul corect.

Planul Simion are scopul de a putea asigura o dezvoltare economică durabilă, planificată. Programul va asigura o distribuție uniformă în societate a bunăstării, antrenând și alte sectoare ale economiei precum: industria materialelor de construcții, industria producătoare de mașini, industria producătoare de echipamente, transporturile, energia, industria metalurgică și siderurgică, industria mobilei și alte produse pentru utilizarea construcțiilor noi. Se vor asigura dezvoltarea urbanistică armonioasă și nu haotică, ca până acum.

În mod direct în Planul Simion vor fi implicați aproape jumătate de milion de lucrători din construcții, dar indirect, prin antrenarea celorlalte ramuri economice estimez că aproape 2 milioane de români vor fi implicați în acest proiect de reconstrucție a României.

Nu este realistă suma pentru un apartament cu 2 camere?

Ba este foarte realistă. Dar sunt o serie de condiții. Prima este aceea ca statul român, prin intermediul unei companii, va asigura terenul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii: drumuri, rețele de apă și canalizare, energie electrică și gaz. Terenurile se vor pune la dispoziția antreprenorilor interesați să participe la program. Urbanizarea planificată va asigura o procedură mai puțin birocratică de autorizare, termene mai scurte, zone dotate cu infrastructură educațională, de sănătate, comercială și alte servicii utile.


România are nevoie de Planul SIMION

Planul SIMION își propune să rezolve o problemă socială, dând drumul la un plan pe termen mediu pentru relansarea economiei. România are nevoie de o economie planificată, România are nevoie de un plan astfel încât antreprenorii și românii să aibă predictibilitate.

Desigur, toți criticii AUR și ai lui George Simion vor spune că doar comuniștii au economie planificată, că doar comuniștii au construit milioane de locuințe. Există și alte state ale lumii care au derulat astfel de programe de investiții, cum ar fi: Planul Marshall, New Deal al lui Roosevelt, Doctrina Truman ce cuprindea asigurarea de locuințe ieftine, în Marea Britanie a funcționat programul Right to Buy, în Germania și Franța funcționează programe pentru construcția și achiziția de locuințe sociale.

De ce la ei s-ar putea, iar la noi nu? Totul ține de cei care se află la putere, de cei care decid în țara noastră.

Implementarea Planului SIMION ar costa în total aproximativ 50 de miliarde de euro, însă cheltuiala statului se va recupera prin vânzare, motiv pentru care vorbim doar de o sumă inițială de maximum 20 de miliarde de euro, care se va rostogoli timp de 10 ani. Valoarea rezultată a investițiilor după finalizare va fi însă de aproximativ 75 de miliarde de euro.

Finanțarea programului se va face prin împrumuturi de pe piața internă și externă. Ținând seama că în ultimii ani datoria statului a crescut cu aproximativ 80 de miliarde de euro în doar 5 ani, fără niciun proiect major de investiții derulat, putem susține că direcționarea spre investiții va fi una pozitivă.

Cei care vă vor spune că nu se poate sunt tocmai dușmanii țării, cei care doresc în continuare să trăiți pe datorie, să nu fiți fericiți, să nu vă mai rămână bani după ce vă plătiți ratele. Dacă state cu o democrația consolidată au reușit prin astfel de programe, atunci cu siguranță și George Simion va reuși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *