OMV se sustrage de la plata redevenței către statul român. Compania, acuzată că ascunde anual milioane de tone din producția de țiței/ Boris Volosatîi (AUR) cere clarificări
OMV Petrom recurge la tot felul de tertipuri pentru a plăti o redevență cât mai mică: potrivit unor informații apărute în presă, compania ar ascunde anual cantități uriașe de tone de țiței. Grupul austriac a anunțat la începutul acestei luni că nu va plăti plăti taxă de solidaritate în România pentru că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri. În schimb, compania va plăti nu mai puțin de 50 de milioane de euro taxă de solidaritate în Austria.
De altfel, chestiunea redevențelor este readusă periodic în atenția opiniei publice: presa scria încă din 2005 că OMV plătește cea mai mică redevență din lume. În lumina noilor informații, precum și a anunțului făcut de către grupul austriac, deputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat premierului Nicolae Ciucă, Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să clarifice această situație.
Deputatul AUR a punctat că ANRM poate furniza informații importante deoarece este autoritatea competență în domeniul resurselor minerale și al resurselor de petrol, cu atribuții în urmărirea producției de hidrocarburi și de resurse naturale în vederea stabilirii și încasării corecte a redevenței. În plus, ANAF este instituția care se asigură că taxele, impozitele și orice alte contribuții ajung la bugetul statului.
Prin intermediul unei întrebări parlamentare, Boris Volosatîi a solicitat autorităților menționate anterior să transmită date și clarificări privind următoarele chestiuni:
- Volumele totale de țiței extrase și prelucrate în România, precum și cele exportate din România, defalcat pe fiecare an al perioadei 1990-2022.
- Volumele de țiței extrase și prelucrate, precum și cele exportate din România de către compania OMV PETROM, defalcat pe fiecare an al perioadei 2005-2022.
- Valoarea redevențelor datorate (calculate) și, respectiv, încasate la bugetul statului român, cu indicarea valorii procentuale a acestor redevențe în raport cu valoarea totală a producției în domeniul petrolier de către compania OMV PETROM.
- Care au fost, în contextul acestor cifre, încasările din accesoriile calculate pentru sumele plătite cu întârzire și, respectiv, încasările din diferențele stabilite de organele de control.
- Dacă OMV PETROM are sau nu datorii la plata redevențelor din domeniul petrolier. În cazul unui răspuns afirmativ la acest punct, vă rugăm să indicați sumele datorate.
- Dacă statul român a procedat la verificări privind corecta declarare a canităților de țiței extrase efectiv și prelucrate în România sau exportate. În cazul unui răspuns afirmativ la acest punct, vă rugăm să indicați datele concrete ale acestor verificări și rezultatul acestora.
- Dacă există discrepanțe între cantitățile de țiței extrase și cele prelucrate în țara noastră de către compania OMV PETROM.
- Dacă Guvernului României, ANAF și ANRM consideră necesar să propună modificarea valorii procentuale a redevențelor miniere și petroliere în perspectiva anului bugetar viitor.