OCTAVIAN BĂDESCU: ”Avem de-a face cu un genocid economic. Trebuie să repornim România”
Antreprenorul Octavian Bădescu a publicat, la 1 aprilie a.c, pe internet o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, și către prim-ministrul Ludovic Orban, în care cere repornirea imediată a economiei, pentru a nu fi provocată o prăbușire a întregii societăți românești, cu victime mai multe decât cele făcute de pandemia de coronavirus. Mesajul său a fost preluat de toată presa economică.
Pentru a crește presiunea pe autorități, Octavian Bădescu a inițiat și o mișcare online a celor conștienți de necesitatea redeschiderii acelor domenii economice pe care ordonanțele militare au pus lacăt, mișcare intitulată sugestiv #hai la treabă!
Octavian Bădescu este cunoscut în mediul de business, fiind cel care a fondat și condus companiile Retailplus Eastern Europe și Sameday Courier și care, de asemenea, deține și manageriază Freedom Group.
”Când șoferul unui autobuz se îndreaptă spre un zid, pasagerii încearcă să se salveze”
– Am citit scrisoarea dvs. către președintele Klaus Iohannis și către premierul Ludovic Orban, în care solicitați repornirea economiei românești. În urma acestui demers, ați inițiat și un fel de mișcare pe rețelele sociale, intitulată ”Hai la treabă!”. Ce anume v-a determinat să acționați astfel?
– Inițiativa #hailatreaba a apărut ca urmare firească a măsurilor de diminuare drastică a activității economice și sociale, adoptate de către factorii politici din România. Consider că răspunsul autorităților la pericolul răspândirii coronavirusului este greșită, exagerată și că poate afecta o mai largă majoritate de români și pe termen mai lung decât boala însăși.
Acțiunea mea, căreia i s-au raliat deja sute de români, este pornită din teama că am luat-o pe un drum greșit, care ne va afecta enorm în ultimii ani. Este ca atunci când pasagerii unui autobuz văd că șoferul îi duce înspre un zid. Reacția naturală este ca pasagerii să intervină și să încerce să schimbe traiectoria autobuzului, să încerce să se salveze.
– Aveți informații din piață privind situația economică la această oră?
– Din cei șapte milioane de angajați pe care îi avea România acum câteva săptămâni, peste un milion au intrat deja în șomaj tehnic sau și-au pierdut locul de muncă. Este un fapt și că peste 30% dintre companii și-au sistat activitatea. Este o realitate, de asemenea, că, pe măsură ce trece timpul, productivitatea celor care lucrează de acasă scade și că multe companii, mai ales cele mici și mijlocii, riscă destructurarea din acest motiv.
» Citește tot interviul pe Rostonline.RO