Oamenii de știință au găsit o modalitate de a produce oxigen pe Marte
Într-o misiune cu miză mare, care ar putea dura cinci ani, NASA vrea să ducă astronauți pe Marte în anii 2030.
Cu toate acestea, transportul unei cantități suficiente de oxigen și combustibil pe o navă spațială pentru a susține misiunea oriunde în apropierea acelei perioade de timp, nu este în prezent viabil.
Modul în care NASA intenționează să soluționeze această problemă este prin implementarea MOXIE sau Mars Oxygen in Situ Resource Utilization Experiment.
Acest sistem se află în faza de testare pe roverul Mars Perseverance, lansat în iulie. Aparatul va converti dioxidul de carbon care constituie 96% din gazul din atmosfera planetei roșii în oxigen.
Pe Marte, oxigenul este doar 0,13% din atmosferă, comparativ cu 21% din atmosfera Pământului.
Cum funcționează MOXIE?
Oamenii de știință de la Universitatea Washington din St. Louis susțin că acum ar fi putut veni cu o altă tehnică care ar putea completa MOXIE.
Sistemul MOXIE produce în esență oxigen la fel ca un copac – trăgând aerul marțian cu o pompă și folosind un proces electrochimic pentru a separa doi atomi de oxigen de fiecare moleculă de dioxid de carbon.
Tehnica experimentală propusă de Vijay Ramani și colegii săi folosește o resursă complet diferită – apa sărată din lacurile de sub suprafața marțiană.
Lacuri marțiene?
Cea mai mare parte a apei despre care se știe că există pe Marte este gheață – atât la poli, cât și la latitudinile medii ale planetei.
Cu toate acestea, oamenii de știință au detectat acum doi ani ceea ce arăta ca un lac sărat sub suprafața calotei de gheață sudică de pe Marte.
Iar cercetări mai recente au găsit dovezi suplimentare ale lacului și au relevat o serie de iazuri sărate mai mici din apropiere.
“Prezența apei sărate este fortuită, deoarece scade punctul de îngheț al apei. Procesul nostru ia apa și o împarte în hidrogen și oxigen”, a spus Ramani.
Totuși, metoda propusă în noua lucrare presupune că aceste ape sărate sunt ușor disponibile pe Marte, a declarat Michael Hecht, cercetătorul principal al NASA pentru MOXIE.
“Nu au existat dovezi substanțiale ale depunerilor de apă sărată și, deși există probabil unele sub formă înghețată, nu mă aștept să le găsim și sub formă lichidă”, a spus Hecht prin e-mail.
“Ceea ce ignoră autorii este că, deși punctul de topire ar putea fi de -70 de grade C, punctul de îngheț de pe Marte este, de asemenea, în jurul valorii de -70 grade C, așa că dacă aceste ape sărate lichide ar exista, în cele din urmă s-ar evapora (mai exact, sublima).
Ramani a descris proiectul lor de cercetare ca fiind o “incursiune inițială” – echipa sa se specializase în electroliza apei de mare.
“Nu suntem finanțați de NASA sau de niciun program legat de spațiu, dar dacă obținem suficientă tracțiune cu această lucrare, atunci sperăm ca în viitor să propunem acest lucru ca o completare a MOXIE și a altor sisteme”.
Testarea MOXIE
Echipa MOXIE de la NASA va studia modul în care funcționează versiunea mică, de dimensiunea unui prăjitor de pâine, pe roverul Perseverance și va aplica lecțiile învățate pentru dezvoltarea unui sistem mai mare și mai puternic pentru o misiune cu echipaj uman.
Experimentul va ajuta cercetătorii să afle cum o serie de factori de mediu, inclusiv furtuni de praf, vânturi și nisip, precum și temperatura dioxidului de carbon, ar putea afecta MOXIE.
Oamenii de știință trebuie, de asemenea, să știe cum ar putea avea impact radiația asupra software-ului său.
Un sistem MOXIE pe scară largă pe Marte ar putea fi puțin mai mare decât o sobă de uz casnic și ar cântări în jur de 1.000 de kilograme – aproape la fel de mult ca Perseverance însăși.
Lucrările sunt în desfășurare pentru dezvoltarea unui prototip pentru unul în viitorul apropiat, conform NASA.