O tânără sănătoasă din punct de vedere fizic va fi eutanasiată la cerere, după ce a invocat depresia și alte tulburări VIDEO
Zoraya ter Beek, o olandeză în vârstă de 28 de ani, sănătoasă din punct de vedere fizic, a decis să își pună capăt zilelor în mod legal, prin eutanasiere, invocând suferințele îndurate în lupta sa cu depresia, autismul și tulburarea de personalitate borderline, potrivit New York Post
Tânăra este programată să fie eutanasiată în luna mai a acestui an, la cererea sa, Olanda fiind prima țară din lume care a legalizat sinuciderea asistată, în 2001.
Zoraya ter Beek locuiește, în compania a două pisici, într-un mic sat din Olanda, în apropiere de granița cu Germania. Tânăra, care a aspirat cândva să devină psihiatru, s-a confruntat cu probleme de sănătate mintală de-a lungul vieții sale.
Zoraya ter Beek is one of a growing number of people across the West choosing to end their lives rather than live in pain. Pain that in many cases can be treated.
— The Free Press (@TheFP) April 2, 2024
In 2022, euthanasia comprised 5% of deaths in the Netherlands. Read @rupasubramanya’s investigation:… pic.twitter.com/YHh2Sk6DbN
Decizia sa de a solicita eutanasierea a venit după ce medicii i-au spus: „Nu mai putem face nimic pentru tine. Nu va fi niciodată mai bine”, potrivit The Free Press.
„Întotdeauna mi-a fost foarte clar că, dacă nu se va îmbunătăți, nu mai pot face asta”, a spus Zoraya ter Beek, în ciuda faptului că este îndrăgostită de iubitul ei în vârstă de 40 de ani.
Cum va decurge procedura
Totul a fost planificat în detaliu. Un medic îi va administra mai întâi un sedativ, apoi un medicament care îi va opri inima, în timp ce prietenul ei îi va sta alături până la sfârșit.
„Mă întreabă dacă sunt pregătită. Îmi iau locul pe canapea. Mă va întreba din nou dacă sunt sigură, apoi va începe procedura și îmi va ura drum bun. Sau, în cazul meu, un somn plăcut, pentru că urăsc când oamenii îmi spun: <> Eu nu plec nicăieri”, a mărturisit tânăra.
Recunoaște că îi este puțin teamă „pentru că este necunoscutul suprem”, dar e convinsă că, pentru ea, așa e cel mai bine.
Ter Beek a cerut să fie incinerată după ce va fi eutanasiată.
Tot mai multe persoane cer să moară decât să continue să trăiască în durere
Tot mai mulți oameni decid să își pună capăt vieții în timp ce suferă de o serie de alte probleme de sănătate mintală, precum depresia sau anxietatea, amplificate de incertitudinea economică, schimbările climatice, social media și alte probleme, a subliniat The Free Press.
Stef Groenewoud, specialist în etica sănătății la Universitatea Teologică Kampen, din Olanda, a mărturisit, pentru publicația citată, că remarcă acest fenomen mai ales la persoanele cu boli psihiatrice și mai ales la tinerii cu tulburări psihiatrice, „unde profesioniștii din domeniul sănătății par să renunțe la ei mai ușor decât înainte”.
Eutanasia este legală în Olanda de trei ani
De când a devenit prima țară din lume care a legalizat sinuciderea asistată (în 2001). eutanasierea a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul populației (tot în 2021, dar ulterior, o lege care permite eutanasierea a intrat în vigoare și în Spania).
În 2022, în Olanda au existat 8.720 de decese prin eutanasie ( 5% din totalul deceselor din țară).
În februarie, fostul premier olandez Dries van Agt, în vârstă de 93 de ani, și soția sa au murit de mână printr-o astfel de procedură.
Legalizarea sinuciderii a fost aspru criticată
Potrivit The Free Press, criticii spun că persoane precum Ter Beek sunt încurajate de lege să se sinucidă, mulți comparând valul de sinucideri cu o contagiune.
Zoraya ter Beek a criticat marți, pe X (Twitter), articolul din Free Press și a anunțat că va înceta să mai posteze pe rețelele de socializare.
Amintim că Lauren Hoeve, o altă tânără în vârstă de 28 de ani din Olanda, diagnosticată cu encefalomielită mialgică severă în 2019, și-a pus recent capăt zilelor și suferinței, tot prin eutanasiere. Procedura a avut loc pe 27 ianuarie 2024, în prezența părinților și a celui mai bun prieten al său.