O relicvă din Marea Piramidă din Giza pierdută de peste 7 decenii a fost descoperită în Scoția în interiorul unei cutii de trabucuri
Când curatorul asistent Abeer Eladany revizuia anul trecut obiecte din colecțiile muzeului Universității Aberdeen, aceasta a descoperit un obiect care părea să nu fie la locul său, relatează CNN.
Eladany, care este originară din Egipt și a lucrat timp de un deceniu la Muzeul Egiptean din Cairo, a observat fostul steag al țării sale pe o cutie de trabucuri care la prima vedere nu părea impresionantă.
Aceasta a deschis cutia și a găsit înăuntru câteva bucăți mici de lemn iar după ce a verificat înregistrările muzeului și-a dat seama că a găsit un artefact pierdut al Marii Piramide din Giza și subiectul unuia din cele mai longevive mistere ale arheologiei.
Doar trei obiecte au fost recuperate vreodată din interiorul Marii Piramide – un trio de artefacte cunoscute drept „Relicvele Dixon”, potrivit Universității Aberdeen.
Două dintre ele, o bilă și un cârlig, se află acum la British Museum. Dar al treilea obiect, alcătuit din mai multe fragmente care aparțineau unei bucăți mult mai mari de lemn de cedru, au dispărut de peste 70 de ani.
„Odată ce m-am uitat la numerele din înregistrările noastre privind Egiptul am știut instant ce este și că în fapt era ascuns la vedere în colecția greșită”, afirmă Eladany.
„Sunt un arheolog și am lucrat la săpături în Egipt dar nu mi-aș fi imaginat niciodată că aici, în nord-estul Scoției, voi descoperi ceva atât de important pentru moștenirea țării mele”, a adăugat aceasta.
Abeer Eladany cu cutia de trabucuri și fragmentele de lemn
Marea Piramidă din Giza are o înălțime de 139 de metri și a fost construită cu 4.500 de ani în urmă, fiind cea cea mai mare piramidă din grupul de la Giza,