O nouă întâlnire a sindicaliștilor din Sănătate cu liderii coaliției – progrese minore, sistemul rămâne în grevă japoneză
Angajații din sistemul de sănătate public rămân în grevă japoneză, până la soluționarea revendicărilor, au anunțat vineri organizatorii conflictului de muncă după discuțiile cu liderii coaliției.
”Astăzi, 9 iunie 2023, reprezentanţii Federaţiei SANITAS au avut o nouă întâlnire cu Primul-ministru, dl. Nicolae Ciucă, Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl. Marcel Ciolacu, Viceprim-ministrul guvernului, dl. Hunor Kelemen si Secretarul general al guvernului, dl. Marian Neacsu. A fost analizat stadiul soluţionării tuturor revendicărilor SANITAS şi s-au discutat cifrele rezultate din calculul influenţelor bugetare”, a transmis Sanitas.
Progresele au fost minore: autoritățile au început demersurile pentru acordarea voucherelor de vacanță, au fost înștiințați reprezentanții Sanitas la întâlnirea pe care au avut-o vineri cu liderii coaliției de guvernare.
”La acest moment, deja, Ministerul Sănătăţii a solicitat, prin DSP, unităţilor sanitare sumele necesare acordării voucherelor de vacanţă tuturor salariaţilor din Sănătate”, anunță sindicaliștii.
Discuțiile de vineri fac parte din calendarul de parcurs stabilit pentru analizarea îndeplinirii promisiunilor făcute de guvernanți la întâlnirile anterioare cu sindicatele reprezentative din Sănătate.
Membrii Federaţiei Sanitas se vor afla în grevă japoneză până pe data de 15 iunie, fără întreruperea activităţii în unităţile sanitare, după care vor decide viitoarele acțiuni de protest, în cazul în care nu le vor fi soluționate integral revendicările.
„Pe 15 iunie tragem linie şi vedem dacă s-au transpus în acte normative promisiunile, iar dacă nu sunt toate rezolvate până pe 15 vom hotărî să mergem înainte cu aceleaşi mijloace de protest, adică grevă de avertisment de două ore, eventual un miting, aşa cum este propunerea Consiliului Naţional, după care greva generală. La ora actuală se află în grevă japoneză angajaţi din peste 400 de unităţi sanitare de la nivel naţional, că sunt spitale, institute, centre ş.a.m.d. şi avem semnăturile pentru greva generală a peste 80.000 de oameni, aproape de 50% din aproximativ 200.000 în total”, a explicat joi președintele Sanitas București, Viorel Huşanu.
- Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate.
b. Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
c. Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
- Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
a. Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
b. Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate
- Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
- Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
- Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.
- Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.