O licitație de 135 milioane de lei din fonduri PNRR pentru renovarea sediului Guvernului a fost suspendată / SURSE: Procedura este organizată ”cu dedicație” pentru o anumită firmă
Există suspiciuni că un contract de 135,7 milioane lei, fonduri PNRR, licitat de Secretariatul General al Guvernului, ar putea ajunge ”cu dedicație” la o asociere de firme. O sursă din Guvern a declarat pentru G4Media.ro că o cerință din caietul de sarcini poate fi respectată de o singură firmă: ”Este un mare abuz. Condițiile puse în caietul de sarcini reprezintă o îngrădire totală a concurenței!”
Potrivit surselor G4Media.ro, premierul Marcel Ciolacu ar fi fost informat asupra situației. Conform platformei dedicată achizițiilor publice, cu șase zile înainte de termenul-limită de depunere a ofertelor, în sistem a apărut informația că procedura a fost suspendată, fără explicații. Reprezentantul firmei incriminate respinge acuzațiile și susține că nu face parte din vreo asociere care intenționează să depună ofertă la această licitație.
Contractul pentru care Secretariatul General al Guvernului dispune de 135,7 milioane lei a fost postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe data de 23 septembrie, termenul-limită de depunere a ofertelor fiind 21 octombrie. Obiectul contractului îl reprezintă servicii de proiectare pentru elaborare Proiect Tehnic de Execuție, Detalii de Execuție, Asistența tehnică din partea proiectantului și Execuție lucrări, pentru realizarea obiectivului de investiții cu titlul „Eficientizarea energetică a clădirii Guvernului – Palatul Victoria”. Durata lucrărilor este estimată la 87 de luni.
Banii provin dintr-un program finanțat din fonduri ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovării, Operațiunea B2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice. Lucrările presupun și mutarea temporară a activității Guvernului în Palatul Parlamentului de la începutul anului viitor.
Anterior, în 2023, Secretariatul General al Guvernului a atribuit un contract premergător și necesar pentru organizarea actualei licitații, cel pentru elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), întocmirea studiului istoric, a documentațiilor necesare pentru obtinerea avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor și, după caz, pentru revizuirea certificatului de urbanism în cadrul proiectului. Acest contract a fost semnat pe 29 iunie 2023 cu unicul ofertant: asocierea Arhitectures Project Development 8 SRL (lider) și Polarh Design SRL, ambele din București. Prețul: 2,63 milioane lei, fără TVA.
Pe 15 octombrie 2024, cu șase zile înainte de termenul-limită de înregistrare a ofertelor pentru proiectare și execuție, la această procedură a fost postată, în SEAP, fără nici o explicație, informația că a fost suspendată.
În perioada de depunere a ofertelor, o sursă din Guvern a dezvăluit pentru G4Media.ro că în caietul de sarcini și fișa de date a achiziției există cerințe care ar restrânge posibilitatea firmelor/asocierilor să se înscrie la această licitație. Mai mult decât atât, sursa G4Media suspectează direcționarea atribuirii spre un singur potențial ofertant, din care să facă parte societatea care a întocmit DALI – Arhitectures Project Development 8 SRL.
Sursa guvernamentală a declarat pentru G4Media.ro că ”(…) acum, în procedura de proiectare și execuție, au pus în caietul de sarcini și în documentația de licitații condiții care nu pot fi îndeplinite decât de firma care a realizat DALI-ul! Pentru proiectanți, s-a pus cerința ca aceștia să fi realizat un studiu de fezabilitate în ultimii 3 ani (nu 5, cum este folosit de obicei) pentru o clădire monument istoric clasa A care să fie și clădire de importanță excepțională categoria A! Doar clădirea Guvernului îndeplinește aceste condiții în ultimii 3 ani! Deci oricine vine la procedură (în calitate de constructor n.r.) trebuie să se asocieze cu acești șmecheri (proiectantul Arhitectures Project Development 8 SRL n.r.). Altfel, nu există nici o altă firmă de proiectare în lume care să îndeplinească această condiție! Este încălcată grav legislația. Este anulată concurența! În aceste condiții, va fi o singură ofertă, a lor!”.