O jurnalistă din Siberia a fost internată la Psihiatrie, după ce a scris despre atacul de la teatrul din Mariupol
Maria Ponomarenko, o jurnalistă şi activistă din Peninsula Siberia, a fost internată la un spital de psihiatrie, în timp ce aşteaptă să fie judecată pentru publicarea ştirilor despre războiul din Ucraina.
Femeia în vârstă de 44 de ani a fost reţinută la Sankt Petersburg în luna aprilie pentru că ar fi publicat pe canalul „No Censorship” („Fără cenzură”) de pe aplicaţia de mesagerie Telegram informaţii despre bombardarea teatrului din oraşul-port ucrainean Mariupol de către trupele ruse. În prezent, jurnalista riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de răspândirea de „ştiri false” despre armată, acuzaţii care intră sub incidenţa unei legi adoptate la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina,scrie Libertatea.
Maria a fost internată într-un spital de psihiatrie pentru a fi supusă unor examinări şi va rămâne internată timp de o lună. Ea nu poate primi vizite sau scrisori de la rudele sale, ci poate doar să păstreze legătura cu avocatul său, Serghei Podolski.
„Colega noastră se află acum la Spitalul Clinic Regional de Psihiatrie din Altai, situat în Barnaul, pe strada Suvorova, numărul 13. Avocatul Mariei, Serghei Podolski, a declarat că aceasta a fost trimisă în spital pentru o examinare psihiatrică. Maria va petrece aproximativ o lună într-un spital de psihiatrie”, au transmis colegii jurnalistei. „Activista Yana Drobnokhod, din Novosibirsk, scrie despre o vizită la spital pe care a făcut-o pentru a o vedea pe Maria: «Astăzi am mers să o vedem şi i-am înmânat un pachet. Am reuşit să strig la ea din a doua încercare. Scrisorile, întâlnirile cu rudele sunt interzise. Se poate întâlni cu un avocat»”, au precizat colegii acesteia.
Maria Ponomarenko a primit în trecut mai multe amenzi pentru activitatea sa. În anul 2020 ea a fost amendată cu 180 de dolari pentru un videoclip publicat pe reţeaua de socializare TikTok în care spunea „Să mergem să hrănim porumbeii pe 8 august. Păsările sunt flămânde” – un mesaj despre care procurorii susţin că a încurajat oamenii să ia parte la mitinguri neautorizate în semn de solidaritate cu protestatarii din oraşul Habarovsk, aflat în regiunea Habarovsk din Rusia. Alexandra Skochilenko – o altă activistă încarcerată pentru „ştiri false” despre armata rusă, după ce a înlocuit etichetele de preţ dintr-un supermarket cu informaţii despre atacul asupra teatrului din Mariupol – a primit, de asemenea, luna trecută ordinul de a fi supusă unei evaluări psihiatrice.