Noua OUG pe energie: preț maximal de 1,3 lei pentru consumatorul casnic, achiziție centralizată până în 2025

Guvernul a decis că piața de energie va fi reglementată până în martie 2025, iar producătorii vor avea un preț fix de vânzare al energiei, stabilit la 450 lei MWH. Pentru consumatorii casnici se mențin plafoanele de 0,68 lei kwh, pentru un consum până în 100 kwh, și 0,8 lei kwh până la 255 kwh.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), laudă noua formulă găsită de guvern și spune că e „sustenabilă”, iar România este „un pionier” în privința măsurilor luate în domeniul energiei. Și ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), spune că „sistemul e ingenios” și este aplicat de ceva timp în Franța.

Mai mult, ministrul susține că Ordonanța de Urgență asigură dezvoltarea companiilor și a investițiilor.

România revine la o piață semi-reglementată în domeniul energiei, situație recunoscută de premierul Ciucă, și cerută insistent de PSD în ultimele luni. Dacă liberalii s-au opus în primă fază, deciziile luate de mai multe guverne din UE și lipsa resurselor pentru a menține actuala schemă de compensare și pentru 2023, i-au determinat să accepte soluția adoptată de Executiv, susțin surse politice.

Ce se schimbă pentru consumatorul casnic


Din perspectiva consumatorului casnic, cel care plătește facturile la energie, măsura luată la Palatul Victoria nu crește prețurile.

O gospodărie care se încadrează în limita de 100 kwh lunar nu va plăti o factură mai mare de 68 de lei, deoarece kwh este plafonat la 0,68 lei.
Gospodăria care are un consum lunar până la 255 kwh va plăti cel mult 204 lei lunar. Între 100 kwh și 255, prețul este de 0,8 lei per kwh.
Față de precedenta Ordonanță de Urgență, adoptată în luna septembrie, consumatorii casnici sunt avantajați dacă vor consuma peste 255 kwh, iar actualul contract pe care îl au în vigoare are un preț mai mare de 1,3 lei per kwh. O gospodărie cu un consum de 301 kwh va plăti o factură la energie de 391 de lei.


Există și posibilitatea unui cost mixt. Dacă există un consum de 299 kwh, primii 255 kwh se plătesc cu 0,8 lei, iar următorii 45 de kwh cu 1,3 lei. Rezultă o factură la energia electrică de 262 de lei.


Ministrul Energie le-a recomandat românilor să se transfere la Hidroelectrica, iar astfel prețul din contract va fi sub 1,3 lei per kwh, chiar dacă vor consuma peste 300 kwh lunar.

Statul reinventează achiziția centralizată


Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale (OPCOM) va achiziționa de la producători energia electrică la un preț maximal de 450 lei MWH.

De asemenea, statul nu va suporta compensări peste suma de 1,3 lei, prețul maximal stabilit.

Dacă o gospodărie avea un contract la 1,5 lei cu furnizorul de energie electrică, dar consumă doar 255 kwh lunar, statul va acoperi diferența de la 0,8 lei la 1,3 lei lei.

Până la apariția OUG, statul român avea de acoperit, în acest caz, o diferență până la 1,5 lei. În piața de energie, au existat cazuri în care o gospodărie avea și un preț de 4 – 5 lei per kwh, iar compensarea oferită de stat era mai mare astfel.

Estimarea guvernanților este că în 2022, bugetul de stat va acoperi compensări în valoare de peste 13 miliarde de lei.

Prin aprobarea OUG, factura pentru compensare va fi aproape egală cu supraimpozitul încasat de stat de la furnizorii și producătorii din energie.

Marii consumatori din industrie vor beneficia de prețul de 1,3 lei per kwh.

Bisericile, IMM-urile, serviciile de utilități, gen transport public, spitalele, școlile vor plăti 1 leu per kwh.