Noi recorduri meteo. Director ANM: „Intervalul 1-14 iulie, perioada cea mai caldă din istorie”. Ce ne așteaptă de joi

Meteorologii au extins, luni, 15 iulie 2024, avertizarea Cod Roșu de caniculă și pentru miercuri, 17 iulie, astfel că vom traversa cea mai lungă perioadă cu temperaturi extreme. Directorul ANM a anunțat că s-au înregistrat noi recorduri.

Luni și marți, 15 și 16 iulie 2024, patru județe din România se află sub avertizare Cod Portocaliu, restul țării fiind sub Cod Roșu de temperaturi extreme. Meteorologii au extins și pentru miercuri avertizarea meteo Cod Roșu, astfel că va fi a cincea zi de foc și vom înregistra cea mai lungă perioadă cu temperaturi caniculare care depășesc 40 grade Celsius.

Temperatura nu mai scade prea mult nici noaptea, astfel că minimele nu vor coborî sub 22-24 grade Celsius, nopțile fiind tropicale.

„Temperaturile resimțite se pot apropia de 45 grade Celsius”

„Astăzi am extins la nivel teritorial în aproape toată țara avertizarea meteorologică de Cod Roșu, cu excepția celor patru județe din zona central-nordică a țării, iar pentru ziua de miercuri am prelungit, în cea mai mare parte a țării, exceptând zone din nord-vest, centru, nord-est, acolo unde rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de Cod Portocaliu. Contăm pe valori de 37 până la 42 grade la umbră. Cu siguranță disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat, pentru că indicele de temperatură umezeală (ITU) va putea depăși pragul crictic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite se pot apropia de 45 grade Celsius”, a anunțat directorul Administrație Naționale de Meteorologie, meteorolog Elena Mateescu, într-o intervenție în direct la Digi 24.

Este cel mai lung, cel mai extins – și ca durată și la nivel teritorial – Cod Roșu de caniculă emis de Administrația Națională de Meteorologie, a precizat dir. Mateescu, anunțând că s-au depășit noi recorduri.

„Dacă în zilele de 12 și 13 iulie, la 125, respectiv 126 de stații meteorologice, din cele 168 aflate în rețeaua națională de specialitate, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 12 sau 13 iulie, ziua de 14 iulie a adus un alt record: 136 de stații meteorologice din întreaga țară au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 14 iulie, iar la acest moment, intervalul 1-14 iulie situează această perioadă ca fiind cea mai caldă din istorie, abaterea termică depășind 3,8 grade Celsius, peste luna iulie a anului 2012- cu 3,5”, a mai spus directorul ANM.

Vom simți „o ușoară coborâre a regimului de temperaturi” începând de joi. În jumătatea nordică a țării temperaturile vor avea valori de la 31 până la 34-35 grade, iar în sud vor fi valori de 35-36 de grade Celsius.
Vijelii și grindină după valul extrem de căldură

Tot începând de joi ne vom confrunta, a avertizat șefa ANM, și cu averse torențiale însoțite de vijelii. Vor fi de asemenea posibile căderi de grindină, la început în special în zona de munte, în zona centrală, nordică, nord-estică a țării, după care și în partea de vest, sud și sud-est.

Vestea proastă este că ne vom confrunta cu astfel de perioade caniculare, urmate de fenomene meteo extreme, și în viitor, după cum a explicat, tot într-o intervenție în direct, la DIGI 24, specialistul în fenomene meteo extreme Bogdan Antonescu.

„Aceste fenomene (n. red. – furtuni convective) vin după valul de căldură. Am mai avut și în trecut, este adevărat, valuri de căldură cu temperaturi ridicate, însă ceea ce s-a modificat în ultimii ani, și observăm vară de vară în ultimele trei-patru-cinci veri, de exemplu, este că aceste valori de căldură sunt mult mai frecvente decât în trecut. Ceea ce se întâmplă deosebit față de anii anteriori este durata lor”, a precizat Antonescu.

Cu valuri de căldură din ce în ce mai frecvente și mai intense ne vom confrunta și în următoarele decenii, a mai precizat specialistul în fenomene meteo extreme, iar asta cu atât mai mult dacă nu vom încerca să limităm emisiile de gaze cu efect de seră.

FOTO: ANM, Codul Roșu valabil pentru 15 și 16 iulie cuprinde aproape întreaga țară