Nicolae Roman – deputat AUR Buzău. Cu ocazia Unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918 – 27 martie 2021: „Anul acesta Unirea se sărbătorește la Buzău!”
Mai mulți parlamentari AUR au fost prezenți în Republica Moldova pentru celebrarea a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu Marea Unire a tuturor românilor de la 1 decembrie.
“Putem spune că suntem de prea mult timp într-o goană înfrigurată după o viață mai nouă. Toți vrem o țară mai bună și toți muncim pentru asta. Dar nu poți face o societate mai bună când țara ta… nu e făcută. România nu e întreagă, iar lipsa Basarabiei ne arde. E de datoria noastră să fim sinceri cu noi înșine și să vedem adevărul, un adevăr pe care de prea multe ori am încercat să-l ascundem și anume că nu ne va fi bine până nu suntem o țară adevărată. Astăzi, ne aflăm în plin proces de creație. Sub ochii noștri se face societatea. Dar să nu uităm ca nu putem avea o societate, când țara noastră nu este încă întreagă.
Cea mai mare criza a societății noastre nu este reprezentată de corupție sau de sărăcie. Nu! Cea mai mare criză este cea morală! Unirea ar putea fi remediul pe care îl căutăm disperați pentru a ne vindeca.
Veniți voi toți cei simțiți românește și credeți în cele afirmate mai sus. Nu vă chemam doar la un marș! Aceasta invitație este o chemare la viață a unui popor al cărui suflet tânjește să-și afirme drepturile și ascunsele dorințe. Veniți la Buzău să sărbătorim Unirea. Acțiunile noastre de azi vor pune bazele acelei Românii Mari, educată și bogată, pe care o dorim pentru viitorul nostru.”, a scris pe pagina de facebook, AUR Buzau.
Basarabia, (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București) , s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940, când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică.
La 27 martie 2017, președintele Klaus Iohannis semna decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională.
România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un haos dramatic, la vest de râul
Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”. În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată de Ion Inculeț, președinte, Pan. Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar.
Tratatul pentru recunoașterea unirii Basarabiei cu România s-a semnat la 28 octombrie 1920, la Paris, de Consiliul ambasadorilor Imperiului britanic, Franței, Italiei și Japoniei, pe de o parte și ai României, pe de altă parte. Acest tratat recunoaște României suveranitatea asupra teritoriului basarabean, cuprins între Prut, Nistru, vechea graniță A Bucovinei și Marea Neagră.