Nava cu 3.000 de tone de îngrăsământ chimic care a eșuat pe 20 septembrie a început să se scufunde

Marea Neagră este amenințată cu un dezastru ecologic, din cauza unei nave cu 3.000 de tone de îngrăşemânt chimic care a eşuat în dreptul țărmului bulgăresc pe 20 septembrie a început să se scufunde. Autoritățile din Bulgaria au încercat de a aproape o lună să o stabilizeze și să-i descarce încărcătura, dar nu au reușit.
Astfel, Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin, a declarat că există riscul ca nava să se rupă, în contextul actual, al vremii nefavorabile.
„Un lucru bun este faptul că cele 23 de tone de carburant au fost evacuate din navă, astfel încât a fost eliminat total riscul contaminării cu hidrocarburi a apei mării”, susține expertul. 
„Nava este eșuată din luna din luna septembrie, deși ea încă se vede la suprafață pentru că adâncimea în zonă nu este extrem de mare. Se așteaptă, știm de la colegii din Bulgaria, care ne-au relatat că se așteaptă condiții favorabile pentru a începe descărcarea navei. Din fericire, cele 23 de tone de combustibil au fost evacuate, acest lucru este un aspect pozitiv, având în vedere că există riscul de rupere a navei. Ea a ajuns să stea practic pe teren solid, pe fundul apei, bătută mereu de valuri și de vânt. Există acest risc, însă a fost eliminat totuși riscul contaminării apei cu hidrocarburi a apei mării. Cantitatea de uree în schimb ar fi foarte mare”, a spus biologul, la Digi24.
Răzvan Popescu Mirceni a explicat și ce s-ar întâmplat dacă îngrășământul chimic ar ajunge în Marea Neagră. 
În opinia sa, „Pe o suprafată de 1,5 km pătrați în primă fază va exista o mortalitate de masă a microorganismelor fixate de substrat. Ulterior din zonă va exista un focar de generare a proceselor de înmulțire a algelor microscopice, care consumă cel mai mult această substanță.

 » Aflați mai multe informații aici.