Muzeul de Științe ale Naturii din Dorohoi, în stare avansată de degradare, deși a fost inclus în Programul Național de Restaurare. Senatorul Dorinel Cosma îl interpelează pe ministrul Culturii
Monumentele istorice de pe întreg teritoriul țării sunt într-un stadiu avansat de degradare din cauza nepăsării clasei politice și administrației locale, care din ignoranță, nu au luat măsurile necesare spre a valorifica aceste bijuterii arhitecturale. În această situație se află astăzi și Muzeul de Științe ale Naturii din Dorohoi, deși clădirea a fost inclusă în Programul Național de Restaurare în anul 2017. Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani, l-a interpelat pe ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, referitor la această situație.
În anul 2017, Muzeul de Științe ale Naturii din Dorohoi a primit o finanțare de 399.960 lei pentru demararea procedurii de achiziție publică de servicii de proiectare, în vederea elaborării proiectului de consolidare și restaurare. După aproape 5 ani, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare:
„decolorarea treptată a zugrăvelilor și vopsitoriilor, tencuielile sunt zgâriate și ciobite, intemperii, infiltrații, igrasie, uzură a materialelor. Anumite panouri metalice, zidărie, panourile de beton au vopsitoria/finisajul deteriorate, ruginite sau pur și simplu lipsesc. Astfel, pot fi puse în pericol nu numai conservarea monumentelor, ci și bunurile din patrimoniul cultural și istoric păstrate în muzee sau depozite”, punctează Dorinel Cosma în solicitarea transmisă Ministerului Culturii.
În acest context, prin intermediul interpelării, senatorul AUR a solicitat clarificări privind următoarele aspecte:
- Care sunt soluțiile oferite de ministerul pe care îl conduceți pentru a începe în termen rapid consolidarea și reabilitarea Muzeului de Științe ale Naturii Dorohoi?
- Ministerul Culturii poate asigura din fonduri extrabugetare sau nerambursabile suma necesară pentru consolidarea și reabilitarea?
- În 2017, Muzeul de Științe ale Naturii Dorohoi a fost inclus în Programul Național de Restaurare Etapa a II Relocare – Obiective noi, primind o finanțare de de 399.960 lei, pentru demararea procedurii de achiziție publică de servicii de proiectare, în vederea elaborării proiectului de consolidare și restaurare. Puteți să transmiteți situația detaliată a proiectelor de reabilitare și consolidare din 2017 până în 2022?
- Pe ce s-au cheltuit concret sumele de bani pentru reabilitarea clădirii, având în vedere starea ei actuală?