Moldova, stat fantomă: Aproximativ 250 de mii de cetățeni au plecat în ultimii cinci ani peste hotare și nu au mai revenit

Aproximativ 250 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au plecat în ultimii cinci ani peste hotare și nu au mai revenit. Este una dintre cifrele de la care au pornit discuțiile la Chișinău în cadrul unui forum de două zile privind migrația tinerilor și, drept consecință, îmbătrânirea populației. Printre invitați sunt sociologi, experți internaționali și reprezentanți ai autorităților publice locale.

„Principalele tendințe care se constată în dinamica populației din Republica Moldova este scăderea numărului populației și îmbătrânirea demografică, care sunt provocate de scăderea ratei de fertilitate și de nivelul înalt al migrației. Asta înseamnă că în deceniile următoare structura populației se va schimba semnificativ”, a spus directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz.

Migrația populației se face simțită în mai toate localitățile, afirmă primarii. Aceștia spun că au nevoie de resurse, pentru a atrage populația în mediul rural.

„Este important să ajungem și la componenta de resurse. Nu doar de faptul că trebuie să facem niște lucruri, dar cine trebuie să le facă și cu ce resurse trebuie să le facă”, a spus primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

„Trebuie ca autoritățile să asigure calitatea vieții, să dezvolte infrastructura. O localitate trebuie să-și dorească să fie atractivă pentru mediul economic”, a menționat primarul comunei Budești, Nina Costiuc.

Schimbările de ordin demografic sunt prezente în mai multe state din Europa de Est, susțin reprezentanții Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

„Putem să observăm că în Republica Moldova, la fel ca și în alte țări din Europa de Est se văd cam aceleași tendințe: faptul că rata fertilității este în descreștere, faptul că tinerii tind să plece spre alte țări, faptul că este o tendință de îmbătrânire a populației”, a declarat directoare UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Florence Bauer.

Conferința internațională „Guvernarea bazată pe date pentru politici publice eficiente” are drept scop de a consolida capacitatea Republicii Moldova și a altor țări din regiune pentru un răspuns eficient la provocările demografice, pentru un dialog constructiv între toți factorii de decizie și pentru un schimb de experiență.