Ministrul Educației, semnal clar în scandalul sexual de la SNSPA: ‘Toleranță zero!’
Ministerul Educației și-a respectat angajamentul și a transmis, astăzi, propuneri de modificare și completare a legislației, în urma cazurilor de hărțuire sexuală din mediul universitar, semnalate în spațiul public, transmite ministrul Educației, Ligia Deca.
„Așa cum am afirmat deja, hărțuirea sexuală este un flagel cu efecte dezastruoase asupra victimelor. Trebuie să facem tot ce putem pentru a le proteja și pentru a împiedica răspândirea unor astfel de comportamente. Avem această datorie față de victime, pentru că, simțindu-se protejate, vor avea mai mult curaj să denunțe abuzurile.
Ministerul Educației și-a respectat angajamentul și a transmis, astăzi, propuneri de modificare și completare a legislației, în urma cazurilor de hărțuire sexuală din mediul universitar, semnalate în spațiul public.
Am convingerea că întreaga societate și mecanismele instituționale trebuie să demonstreze „toleranță zero” pentru agresiunile împotriva demnității umane, indiferent de forma lor. Propunerea Ministerului Educației, rezultată și în întâlnirea interministerială ce a avut loc la începutul săptămânii acesteia, este a unei reglementări care să se aplice tuturor instituțiilor.
Vom continua demersurile pentru armonizarea legislației printr-un dialog cu reprezentanții federațiilor naționale studențești, reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor și ai Consiliului de Etică și Management Universitar, în cadrul unei dezbateri publice incluzive.
Ca ministru, am urmărit permanent să institui pârghii de contracarare a tuturor formelor de violență din sistemul de învățământ, preuniversitar și superior.
Preocuparea mea pentru îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei profesionale a fost constantă. De aceea, noua Lege a învățământului superior și Codul-cadru de etică și deontologie universitară conțin deja prevederi care, puse în practică, vor duce la limitarea unui flagel – abuzul de poziția de autoritate.
În primul rând, reamintesc că noua Lege a învățământului superior definește hărțuirea sexuală. Apoi, prevede că orice sesizare este înregistrată. Atât legea, cât și Codul-cadru de etică prevăd explicit că este obligatorie protejarea identității victimei, în cazul unei sesizări. Mecanismul a depins de cadrul legal aplicabil la vremea instituirii lui, însă dezvăluirile din ultimele zile ale victimelor au demonstrat nevoia de a modifica inclusiv cadrul național de soluționare a petițiilor, care împiedică analiza petițiilor anonime.
Pentru că intervenția trebuie să fie în acord cu două principii care guvernează sistemul de învățământ superior – cel al autonomiei universitare și cel al răspunderii publice – Codul-cadru de etică prevede, în primul rând, faptul că universitățile sunt obligate să reglementeze mecanisme proprii pentru prevenirea abaterilor de la normele de etică și deontologie universitară. Același document prevede obligativitatea universităților de a desfășura activități de prevenire privind încălcarea acestor norme. Include și obligația ca fiecare universitate să elaboreze ghiduri prin care detaliază cum sunt abordate și cum sunt soluționate încălcările normelor de etică şi deontologie universitară şi comportamentele abuzive ale oricăror membri ai comunității universitare.
Trebuie să facem priorități comune din prevenție, cooperare instituțională, instrumente de recunoaștere a abuzurilor și informare privind mijloacele de protecție! Dialogul duce, întotdeauna, la soluții!”, Ligia Deca, ministra Educației”, a transmis Ligia Deca.
USR a transmis, joi, că premierul PSD Marcel Ciolacu şi ministrul PNL al Educaţiei Ligia Deca au minţit, întrucât, deşi au dat asigurări că într-o săptămână ordinul de ministru care blochează reclamaţiile anonime de abuzuri în universităţi va fi modificat, nu s-a luat nicio decizie în şedinţa de Guvern. ”Ministrul Ligia Deca a anunţat printr-un comunicat de presă că propune nişte soluţii, dar mai urmează o nouă dezbatere pentru armonizarea legislaţiei”, a transmis formaţiunea, conform News.ro.
Ministerul Educaţiei propune, în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală din mediul univestitar, promovarea unei reglementări generale, care să se aplice deopotrivă instituţiilor de învăţământ public şi privat, adică întregului sistem naţional de educaţie, precum şi tuturor instituţiilor publice. De asemenea, instituţia propune analizarea obligatorie a oricăror sesizări cu privire la ”comportamente neconforme”, chiar şi a celor anonime. În urma verificărilor se va realiza un raport pentru cercetare disciplinară sau o sesizare către procurori, în cazul în care există elementele unei infracţiuni.
Sociologul Alfred Bulai, profesor şi cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în faţa lui, în practică, în camera unde este cazat şi unde le cheamă să le ofere feedback academic, a scris, în urmă cu o săptămână, site-ul de investigaţii snoop.ro. după ce a discutat cu 18 victime şi martori din perioada 1995-2024 despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în SNSPA.
Poliţia Capitalei a deschis un dosar de cercetare penală pentru ”folosirea funcţiei în scop sexual”, iar ulterior acesta a fost suspendat din toate activităţile didactice şi din toate funcţiile deţinute la SNSPA. De asemenea, instituţia anunţa, marţi, că a luat act de cererea sa de pensionare, începând cu 1 octombrie, dar ancheta Comisiei de Etică va continua, ”cu sau fără participarea” profesorului.
Procurorii care instrumentează dosarul au făcut apel la persoanele care au informaţii cu privire la acest caz să contacteze Ministerul Public. Instituţia sublinia că există, potrivit legii, mijloace pentru protejarea victimelor, dar şi a martorilor în astfel de situaţii.
Sociologul Alfred Bulai a fost în cele din umră dat afară de la universitate.
De asemenea, au apărut acuzaţii la adresa sociologului Marius Pieleanu, acesta anunţând că va pleca de la SNSPA.
Marius Pieleanu și-a anunțat ulterior retragerea de la universitate.