Ministrul Apărării, întâlnire cu reprezentanţi ai pensionarilor militari, pentru a discuta ”opţiuni realiste de soluţionare” a cererilor acestora

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţi ai pensionarilor militari, pentru a discuta ”opţiuni realiste de soluţionare” a cererilor acestora. El le-a transmis ”dorinţa de a găsi împreună soluţii la problemele semnalate, de natura îmbunătăţirii cadrului juridic aplicabil sau din domeniul drepturilor şi beneficiilor cuvenite rezerviştilor şi veteranilor de război sau ai teatrelor de operaţii”.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, joi, la sediul MApN, cu reprezentanţi ai conducerii unor structuri asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere, la discuţii participând şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, precum şi şefi ai unor structuri centrale ale MApN.

Potrivit MApN, discuţiile au abordat principalele preocupări şi subiecte de interes pentru rezerviştii militari, referitoare la corelarea componentei corespunzătoare soldei de grad din pensia militară cu solda de grad a militarilor în activitate, modul de stabilire a impozitului lunar pentru pensiile militare de stat, situaţia ajutoarelor stabilite la trecerea în rezervă sau direct în retragere, conform prevederilor Legii nr. 284 din 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, soluţiile pentru creşterea calităţii asistenţei medicale pentru personalul militar în rezervă şi în retragere şi membrilor familiilor acestora, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a dialogului între instituţia militară şi structurile asociative ale rezerviştilor.

”Împreună cu şefii structurilor centrale ale MApN, ministrul Tîlvăr a analizat, în cadrul întâlnirii, toate propunerile şi cererile formulate de reprezentanţii structurilor asociative, fiind discutate şi opţiuni realiste de soluţionare a acestora. Angel Tîlvăr i-a asigurat pe invitaţi de întregul respect al instituţiei faţă de cadrele militare în rezervă şi în retragere, de deschiderea necondiţionată şi permanentă a MApN la dialog, precum şi de dorinţa de a găsi împreună soluţii la problemele semnalate, de natura îmbunătăţirii cadrului juridic aplicabil sau din domeniul drepturilor şi beneficiilor cuvenite rezerviştilor şi veteranilor de război sau ai teatrelor de operaţii”, arată ministerul, într-un comunicat de presă.

În final, ministrul Apărării a propus organizarea acestor consultări cu caracter periodic, pentru a putea asigura eficienţă eforturilor de soluţionare a problemelor ridicate.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) – organizaţie care cuprinde pensionari militari şi poliţişti aflaţi în pragul vârstei de pensionare – a afirmat că nemulţumirile pensionarilor militari s-au accentuat, aceştia reclamând ”incoerenţa legislativă şi discriminarea”. Pensionarii militari au participat, joi, la u protest la Bucureşti, la care s-a alăturat şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

”În ultima perioadă, nemulţumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat, iar asociaţiile şi organizaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au iniţiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă, prin care să atragă atenţia public factorilor politici decidenţi asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat (reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare)”, a transmis SNPPC, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, aceste nemulţumiri s-au acutizat după modificarea de anul trecut a Legii nr. 223/2015 şi adoptarea recentă a unui act normativ, prin care a fost majorat doar cuantumul gradului militar / profesional al cadrelor în activitate, exceptând de la acest drept şi pensionarii militari.

”Pentru repararea acestei discriminări, SNPPC s-a adresat oficial Comisiilor pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în luna aprilie a.c., solicitând adoptarea unui amendament legislativ pentru completarea şi modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care gradul militar / profesional al cadrelor în rezervă şi în retragere să fie actualizat permanent, în raport cu cuantumul cadrelor militare şi poliţiştilor în activitate (nu am susţinut din start amendamentul care făcea referire la actualizarea gradului rezerviştilor prin modificarea Statului cadrelor militare, pentru că acesta nu întrunea condiţiile de principiu privind legalitatea şi constituţionalitatea unei astfel de abordări a situaţiei în cauză)”, se mai arăta în documentul citat.

De asemenea, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat că se alătură protestului militarilor rezervişti.
”Poliţiştii de penitenciare şi militarii rezervişti cer eliminarea discriminărilor şi inechităţilor în ceea ce priveşte pensiile militare de stat şi rezolvarea problemelor din armata română, situaţii nesecurizante care pun România pe radarul ţărilor vulnerabile la nivel internaţional. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor consideră că muşamalizarea problemelor recurente din armată (lipsă personal, dotări precare, deprofesionalizare) şi incapacitatea creării unui mecanism de pensii care să ţină permanent legătura cu costurile unei vieţi decente fac din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) principalul complice la slăbirea siguranţei şi apărării României în contextul geo-politic foarte fragil”, au transmis sindicaliştii din penitenciare.

Preşedintele FSANP, Cosmin Dorobanţu, îl acuză pe ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, pe care îl cataloghează ”ca fiind iresponsabil şi inconştient, deoarece nu depune niciun fel de diligenţă pentru rezolvarea problemelor reale ale militarilor activi şi/sau rezervişti, situaţie alarmantă care face ca mii de militari să demisioneze anual, întrucât armata nu mai este un domeniu atractiv”.

”În contextul menţinerii conflagraţiei de la graniţele României, sindicatele din penitenciare solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi prim-ministrului, Marcel Ciolacu, să intervină direct pentru rezolvarea inechităţilor privitoare la pensiile militare de stat, deoarece militarul rezervist a devenit Cenuşăreasa în povestea guvernării scrise de PSD şi PNL”, mai susţineau sindicaliştii din penitenciare.