Ministerul Muncii a transmis clarificări cu privire la întârzierile în recalcularea drepturilor de pensie, semnalate de senatorul AUR Adrian Cătană
Ministerul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a transmis un punct de vedere referitor la sesizarea înaintată de către senatorul AUR Adrian Cătană privind întârzierile în recalcularea drepturilor de pensie pentru urmașii deținuților politici și cei ai prizonierilor de război. În răspunsul transmis, ministrul Budăi a precizat că situația a fost generată de o serie de dificultăți în aplicare legii în cauză, precum și de necesitatea de modifica sistemul informativ în care sunt înregistrate cererile de recalculare a pensiilor.
Potrivit răspunsului oficial transmis de Ministerul Muncii, au existat dificultăți în aplicare legii deoarece:
„Legea nr.130/2020 a introdus o nouă categorie de beneficiari – copiii persoanelor persecutate din motive politice, născute înainte, în timpul sau după perioada în care părinții lor s-au aflat în una din situațiile prevăzute la art. 1 alin (1) și (2) din Decretul-lege nr.118.1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare. Însă actul normativ a fost deficitar și a creat dificultăți în aplicare:
- sintagma „indemnizația de care a beneficiat părintele său” conducea la acordarea unor drepturi derizorii de genul 0.20 lei și 15 lei și totodată crea discriminări în cadrul aceleași categorii de beneficiari întrucât cuantumul indemnizației lunare era diferită în funcție de anul decesului părintelui (egală cu cuantumul indemnizației în plată la data decesului părintelui);
- nu exista cadru legal pentru funcționarea comisiilor de stabilire a drepturilor prevăzute de Decretul-Lege nr. 118/1990,
- astfel că s-a impus amendarea acestuia prin Legea nr.232/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1036/ 05.11.2020.
- Potrivit dispozițiilor art. 12 din Decretul-lege nr. 118/1990, stabilirea calității de beneficiar și a indemnizației lunare se face de către agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, o comisie alcătuită din directorul executiv al agenției județene pentru plăți și inspecție socială a municipiului București, în calitatea de președinte, și 4 membri, din care un membru desemnat de casa teritorială sau sectorială de pensii”.
De asemenea, noile prevederi introduse de Legea nr.232/2020 au necesitat modificarea aplicației informative Orizont în care sunt înregistrate cererile de recalculare a pensiilor.