Ministerul Mediului răspunde la interpelarea senatorului Andrei Hangan (AUR) privind importurile ilegale de deșeuri: Am creat un sistem pentru un control mai bun al acestor importuri
Senatorul AUR Andrei Hangan a solicitat Ministerului Mediului în repetate rânduri să ia măsuri pentru a opri importurile ilegale de deșeuri. El a precizat că, în acest sens, este nevoie de o abordare mai puternică şi mai integrată a problemei gestionării deşeurilor, care să implice autorităţile, industria şi cetăţenii.
Presa relatează permanent despre problema importurile de deșeuri în România. Recent, un tir încărcat cu peste 20 de tone de deşeuri din material plastic a fost oprit la frontiera Giurgiu.
Într-o interpelare înaintată ministerului în cauză în luna aprilie, senatorul AUR a atras din nou atenția autorităților cu privire la problemele ce pot apărea din cauza gestionării defectuoase a acestor deșeuri, având în vedere că există riscul ca acestea să fie aruncate în locuri neautorizate.
Ministerului Mediului a răspuns la sesizarea senatorului Andrei Hangan și a precizat că există o strânsă colaborare interinstituțională la nivel național. Mai mult, Garda de Mediu întocmeşte anual un plan general de activităţi în baza căruia comisarii din cadrul Comisariatului General şi a Comisariatelor judeţene realizează acţiuni de verificare, inspecţie şi control, planificate si neplanificate.
De asemenea, prin Hotărârea Guvernului nr. 1265/2021 a fost creat un sistem de control, „care are ca scop generarea unor situaţii privind trasabilităţile reale pentru deşeurile ce operează pe teritoriul României”, astfel încât instituțiile abilitate să poată lua măsuri în cel mai scurt timp.
„În vederea optimizării procedurii de trasabilitate a deşeurilor, a fost aprobat Ordinul ministrului Mediului nr. 1647/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind controlul transferurilor de deşeuri şi Ordinul ministrului Mediului nr. 1736/2022 privind aprobarea Procedurilor de înregistrare, raportare şi declarare a operatorilor economici care introduc deşeuri in țară pentru a fi valorificate, fiind astfel consolidată capacitatea de supraveghere a tranzacțiilor/intrărilor de deșeuri, facilitând intervenția promptă a Gărzii Naţionale de Mediu în situațiile în care se constată suspiciuni privind legalitatea acestor transferuri de deşeuri.
Prin implementarea sistemului nou creat, în care operatorii economici introduc tranzacțiile cu deşeuri în Registrul ROAFM, tranzacții supravegheate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu în punctele de trecere a frontierei, s-au redus semnificativ cazurile de posibile transferuri ilegale, ce aveau ca destinaţie România”, se mai arată în documentul transmis de Ministerul Mediului.